miclausUn tânăr din Arad aduce acuze grave la adresa a doi agenţi de poliţie, care au intervenit pentru a aplana un scandal care a avut loc într-un local din municipiu. Călin Miclăuş, îi acuză pe poliţişti de furt, ameninţare şi abuz în serviciu, drept pentru care a depus o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.
„Motivul pentru care am fost brutalizat, a fost faptul că mi-am permis să întreb patronul respectivului lo­cal, dacă e interzisă sprijinirea picioarelor de masă. Specific că nu am stat cu picioarele pe masă, nu am fost agresiv (verbal sau fizic) și nu am tulburat liniștea și ordinea publică. Bodyguard-ul m-a apucat de haine și m-a împins folosind violența afară din local, cu toate că nu am opus rezistență și eram de acord să părăsesc localul. Acest fapt poate fi confirmat de zeci de martori pre­zenți la locul incidentului”, susţine tânărul în plângerea pe care a depus-o la Poliţie. Acesta mai spune că a sunat la 112, pentru a reclama agresiunea, iar la faţa locului s-au deplasat doi agenţi. Miclăuş povesteşte că s-a întors cu poliţiştii în local. „Patronul și bodyguard-ul le-au confirmat cele spuse de mine (faptul că nu am stat cu picioarele pe masă ci doar că am pus o întrebare) și au motivat alungarea mea prin faptul că au dreptul să își rezerve clientela. Repet, eu am re­cla­mat violența la care am fost supus, nu faptul că am fost alungat. Cei doi agenți nu au audiat alți martori care au asistat la eveniment. Toată discuția echipajului de poliție cu angajații localului a durat maxim 30 de secunde, după care m-au poftit afară pentru a-mi lua datele. Mi-au explicat că eu sunt de vină, că e dreptul bodyguard-ului să folo­sească violența împotriva mea. Nu mi s-a părut o atitudine normală din partea unor apărători ai legii și le-am cerut să se legitimeze întrucât nu o făcuseră până atunci. Au refuzat și din acest moment atitudinea lor s-a transformat într-una total ireveren­țioasă și ostilă. Le-am cerut în repe­tate rânduri să se legi­timeze și mi-am scos telefonul pentru a înre­gistra refuzul lor. Specific că eram în spațiu public, practic în plină stra­dă”, se mai arată în plângere.
Tânărul susţine că poliţiştii i-au luat telefonul
În continuare, acesta povesteşte că agenţii i-au luat telefonul din mână şi l-au condus la IPJ. „La vederea telefonului, aceștia mi l-au luat din mână și m-au poftit în mașină în vederea deplasării la IPJ. Pe perioada deplasării, cei doi agenți m-au amenințat că «voi vedea ce bătaie primesc la secție» și că «voi spăla pe jos toată secția de poliție». Le-am atras atenția că își depășesc atributele legale și că îmi rețin ilegal un bun personal – telefonul. Au râs și mi-au cerut să demonstrez că e telefonul meu. Tonul folosit de cei doi a fost unul agresiv și batjocoritor, pronumele personal de politețe lipsind cu desăvârșire din vocabularul lor.
O dată ajunși la secția de poliție am fost informat că voi fi sancționat cu amendă contravențională în va­loare de 1.000 lei, pentru «tulburarea liniștii publice». A fost prima oară când mi s-a reproșat acest lucru, în fața localului nu au adus vorba de vreun comportament ostil sau agresiv din partea mea. Le-am cerut în repetate rânduri să îmi restituie telefonul, atenționându-i că ceea ce fac ei în momentul acela se numește furt. Acest lucru poate fi probat de imaginile video din interiorul sălii în care ne aflam (mi-au confirmat că sala este suprave­gheată video). Păreau a fi foarte deranjați de faptul că i-aș fi putut înregistra (în spațiul public!) și căutau imagini sau filmări în telefon. Consider că mi-a fost încălcat dreptul la intimitate în momentul în care cei doi se uitau la pozele mele private, stocate în telefonul mobil. Nu am primit (și nici nu am văzut) procesul verbal și amenda contraven­țională, ori o copie a acestora. Nu mi s-a citit ce scrie în acel proces verbal”, se mai arată în plângere. În continuare, tânărul susţine că poliţiştii i-ar fi desfăcut telefonul în bucăţi, în timp ce el vorbea cu un superior de-al lor. „Deci, le imput celor doi agenți următoarele: neglijență în serviciu, pentru că nu au audiat martorii la agresiunea la care am fost supus; amenințări la adresa integrității mele fizice și psihice (amenințări cu bătaie și umilință); furt, cei doi reți­nându-mi ilegal un bun personal; încălcarea dreptului la intimitate, cei doi vizionând materiale stocate în telefonul personal; abuz în serviciu, pentru că m-au amendat pentru o faptă pe care nu am comis-o; abuz în serviciu, pentru refuzul (repetat) de a se legitima”, mai susţine tânărul.
Poliţia va demara o anchetă
Pe de altă parte, Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad susţine că va fi demarată o anchetă. „Astăzi a fost depusă la IPJ o reclamaţie în acest sens. Conform procedurilor legale, cele afirmate de reclamant vor fi analizate şi dacă se confirmă, se vor lua măsurile care se impun”, a declarat Camelia Tuduce. Reprezentanţii Poliţiei mai susţin că echipajul care a ajuns la local, a constatat că tânărul era sub influenţa băuturilor alcoolice şi că ar fi adresat injurii personalului din local. În aceste condiţii, i s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale, pentru că ar fi provocat scandalul şi pentru refuzul de a părăsi localul la solicitarea administratorului.

Recomandările redacției