plecariDirecţia de Sănătate Publică Arad a atenţionat Ministerul Sănătăţii în privinţa a două cazuri petrecute în Spitalul de Boli Infecţioase Copii. Este vorba despre două plecări din spital ale copiilor luaţi de mame, însă fără acordul medicului.
În ambele cazuri copiii provin din Sântana. În primul caz este vorba despre o fetiţă care a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase Copii la data de 17 aprilie, având diagnosticul de scarlatină. Fără a avea acceptul medicului, mama şi-a scos fetiţa din spital la doar patru zile de la internare, în data de 21 aprilie, la ora 14.30. În celălalt caz, un băiat a fost internat în data de 15 aprilie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, secţia Pediatrie 1, având diagnosticul de pneumonie acută, copilul prezentând şi insuficienţă respiratorie, eritrodermie, dispepsie şi sindrom de deshidratare. Şi în acest caz copilul a fost scos din spital de către mama sa, fără a ţine cont de indicaţiile medicului, care nu a fost de acord cu externarea. Copilul a fost scos luni, la ora 15.30.
„În astfel de cazuri, unitatea spitalicească îşi declină competenţa, în sensul că nu răspunde de eventualele complicaţii care pot să apară în starea de sănătate a copiilor. Am înştiinţat Ministerul Sănătăţii în privinţa celor două cazuri, astfel încât dacă se întâmplă, Doamne fereşte, ceva cu aceşti copii, spitalul să nu fie tras la răspundere, vina aparţinând în exclusivitate părinţilor, care nu au ţinut cont de sfatul medicilor“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Scarlatina este o infecţie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai că provoacă o infecţie a gâtului, dar produce şi o toxină care cauzează erupţia distinctivă a scarlatinei. Unii oameni sunt mai sensibili la toxină decât alţii, deci este posibil că nu toţi membrii familiei care sunt infectaţi să aibă erupţia, deşi au gâtul streptococic.
Scarlatina este contagioasă pentru oamenii care intră în contact apropiat cu un copil infectat. Complicaţiile sunt rare, dar pot include infecţii mai profunde ale ţesuturilor, febra reumatică şi infecţii ale rinichilor.
Vârsta cea mai frecventă de îmbolnăvire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai mulţi copii au propria imunitate faţă de toxina produsă de bacterie. Întrucât infecţia este transmisă prin fluidele din căile respiratorii (secreţiile respiratorii), rata infectării este mai ridicată în zonele aglomerate. Infecţia este însoţită de o erupţie asemănătoare şmirghelului, formată din mici bube roşii de 1-2 mm, care se unesc, începând de pe gât, apoi trecând pe trunchi, iar în final pe mâini şi picioare. Uneori erupţia este însoţită de o mâncărime uşoară. Pot fi prezente febră, frisoanele, durerile, greaţă, vomă şi pier­derea poftei de mâncare.

Recomandările redacției