C ea de-a 34-a gală a Premiilor Goya, distincţiile rezervate producţiilor spaniole, a avut loc sâmbătă seara la Malaga, în Costa del Sol. Ceremonia care a avut loc pe scena din Palatul Sporturilor Jose Maria Martin Carpenă a fost punctul culminant al unei serii de evenimente care au prilejuit în oraşul andaluz expoziţii şi proiecţii legate de filmele nominalizate
„E o onoare şi un privilegiu să aducem Premiile Goya în oraşul mu­zeelor”, spunea vice-preşedintele instituţiei, Rafael Portela.
Gala a avut 3.200 de oaspeţi, incluzând nominalizaţii, invitaţii speciali, invitaţii şi specialiştii. Ceremonia care a costat 2,7 mili­oane de euro, nu a fost deschisă publicului larg, astfel că nu au fost puse în vânzare bilete.
Cele mai multe nominalizări, 17, le-a avut pelicula regizată de Alejandro Ame­nabar, „While at War/ Mientras dure la guerra”, urmată de filmul lui Pedro Almodovar, „Durere şi glorie/ Dolor y gloria”, cu 16 nominalizări drama istorică „The Endless Trench/ La trinchera infinită”, cu 15. Confruntarea dintre cele trei favorite a părut echilibrată până spre finalul ceremoniei când Antonio Banderas a urcat pe scenă pentru a primi trofeul Goya pentru Cel mai bun actor, pentru rolul interpretat în filmul lui Almodovar.
Banderas a povestit emoţionat cum a suferit un infarct în urmă cu trei ani: „Acum, nu doar că sunt viu, ci mă şi simt viu”. Actorul i-a mulţumit lui Almodovar pentru cele opt filme pentru care au colaborat şi
şi-a declarat admiraţia pentru dedicaţia pe care regizorul o arătă pentru cinemato­grafie, remarcă Screen Daily.
După Banderas, vedetă a fost Pedro Almodovar, care a câştigat titlul de Cel mai bun regizor dar şi trofeul pentru Cel mai bun film, alături de producătorii de la compania El Deseo, Agustin Almodovar şi Esther Garcia. Filmul său a mai primit şi distincţiile pentru Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun montaj şi Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru Julieta Serrano.

Recomandările redacției