Având în vedere că mai mulți arădeni și-au abandonat mașinile pe spațiul public, lucru interzis, polițiștii locali au luat la pas diferite zone de prin Arad unde știau deja că există mașini abandonate de o perioadă mai lungă de timp.

În ultimele săptămâni și nu numai au fost identificate 116 noi autovehicule pe Calea 6 Vânători, cu străzile adiacente, cartierele Grădiște și Gai.

Numărul automobilelor abandonate este mai mare decât cel semnalat de cetățeni. De obicei, arădenii sesizează poliției locale prezența unor autovehicule abandonate sau fără stăpân în special în situațiile în care acestea le produc un disconfort direct, ocupând de exemplu un loc de parcare sau un spațiu verde.

Ca atare, DGPL a primit numeroase sesizări privind vehiculele care stau nemișcate luni de zile în zone cu densitate redusă a populației, unde acumulează reziduri, vegetație și se depreciază.

Adevărata problemă este că există numeroase persoane care dețin mai multe autovehicule, din care cel puțin unul este folosit, sau doar deplasat, la mari intervale de timp. Deși pentru aceste vehicule se plătesc impozite, lunile de nemișcare și-au pus amprenta asupra autovehiculelor, marcând, totodată, și zona înconjurătoare.

În mai multe situații s-a semnalat existența unor mașini abandonate de peste un an, deci care îndeplinesc termenul minim pentru a fi ridicate, și cei care au venit cu plângerile și-au exprimat disponibilitatea de a semna declarații notariale prin care confirmă că vehiculele respective stau nemișcate de peste un an.

Sprijinul acordat de public în acest sens polițiștilor locali poate contribui semnificativ la urgentarea eliberării domeniului public deoarece, în absența altor probe privind imobilizarea timp de peste un an a vehiculelor abandonate, DGPL poate iniția faza finală, ridicarea lor de pe domeniul public, doar după ce s-a depășit un an de la emiterea somației către proprietarul cunoscut al vehiculului.

Recomandările redacției