După decizia Washingtonului de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, Guvernul israelian va plăti un preţ mare” în negocierile de pace cu Autoritatea Palestiniană, a afirmat Donald Trump la un eveniment politic desfăşurat în orăşelul Charleston (statul american Virginia de Vest).

Palestinienii vor primi ceva foarte bun în schimbul” deciziei privind Ierusalimul întrucât va fi rândul lor”, a precizat Donald Trump, conform Mediafax.

Dacă va fi vreodată pace cu palestinienii, atunci este un lucru bun care a fost făcut”, a continuat Donald Trump, referindu-se la recunoaşterea Ierusalimului. Am eliminat această problemă de la masa negocierilor; în negocierile anterioare nu trecuseră niciodată de Ierusalim. Acum, Israelul va trebui să plătească un preţ mare, deoarece a fost eliminată această problemă. Iar palestinienii vor primi ceva foarte bun, deoarece va fi rândul lor”, a reiterat Donald Trump.

Autoritatea Palestiniană şi mişcarea fundamentalistă Hamas denunţă afirmaţiile lui Donald Trump

Declaraţiile lui Donald Trump sunt îndrăzneţe şi periculoase; reacţia corectă ar fi să se anuleze recunoaşterea statului Israel de către Autoritatea Palestiniană şi să înceteze toate acţiunile de coordonare cu Israelul. Autoritatea Palestiniană ar trebui să întrerupă toate contactele, inclusiv în materie de securitate, şi cu Administraţia SUA”, a reacţionat mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza.

La rândul său, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a denunţat continuarea politicii tendenţioase în favoarea Israelului” şi iluzia Administraţiei SUA că este posibil să se ajungă la «acordul secolului» fără ca Ierusalimul să fie capitala statului palestinian.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian.

Recomandările redacției