SANYO DIGITAL CAMERA

Scandalul mediatic generat în ultima vreme de controalele ANAF asupra agenţilor comerciali a impus ieşirea publică a prim-ministrului Victor Ponta pentru a pune lucrurile pe un făgaş normal, acceptabil pentru toate părţile. Premierul a afirmat că ANAF trebuie să combată evaziunea fiscală, însă fără să cadă în extrema opusă şi să ia măsuri de duritate maximă împotriva unor agenţi economici care fac greşeli mai puţin grave.

Deputatul Dorel Căprar consideră că intervenţia prim-ministrului era necesară în contextul dat, fiindcă mulţi agenţi economici s-au speriat de valul de ştiri despre controalele ANAF care se încheie cu amenzi insuportabile sau cu închiderea afacerii. „Premierul Ponta a propus ca măsura de suspendare a activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt +/- 300/500 lei. Dacă diferenţa este mai mică, sancţiunea va fi doar amenda. Premierul a mai propus ca măsura suspendarea a activităţii să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă egală cu de zece ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate, iar suspendarea  definitivă să fie urmarea repetării neregulilor”, a anunţat Dorel Căprar într-un comunicat. Conform deputatului, guvernul va opera aceste modificări în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare. „Cred că sunt măsuri de bun simţ, care vor linişti agenţii economici. De altfel, Victor Ponta a explicat că nu micii întreprinzători sunt problema, ci m arii evazionişti”, spune Dorel Căprar.

Deputatul arădean deplânge faptul că au fost difuzate foarte multe informaţii neadevărate despre activitatea de control a ANAF. „Există o campanie nejustificată împotriva eforturilor de a reduce evaziunea fiscală. Este normal să semnalăm eventuale abuzuri comise de ANAF, dacă există, dar nu să avem o campanie împotriva acestei instituţii. Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al acestui an, controalele ANAF au adus o creşterea cu 25% a numărului de societăţi care folosesc case de marcat. Noul Cod Fiscal propune măsuri foarte curajoase de reducere a fiscalităţii, dar acest program trebuie dublat de creşterea gradului de colectare”, arată Dorel Căprar în comunicat.

Parlamentarul social-democrat arădean impută politicienilor care acuză lupta împotriva evaziunii fiscale o atitudine populistă iresponsabilă şi-i invită la bun-simţ şi la tăcere. „Din păcate, mulţi politicieni care au adâncit criza economică şi care n-au avut soluţii pentru mediul de afaceri din România, acuză acum lupta împotriva evaziunii fiscale. Este o atitudine populistă şi iresponsabilă, menită să deturneze atenţia de la beneficiile incontestabile aduse de programul de relaxare fiscală. Dacă în calitate de parlamentari şi miniştri aceşti oameni n-au făcut nimic pentru mediul economic sau l-au împovărat cu creşterea TVA de la 19% la 24% şi n-au făcut nimic pentru reducerea evaziunii fiscale, ar trebui să aibă bunul simţ şi să tacă”, arată Dorel Căprar în încheierea comunicatului.

Recomandările redacției