Sala Marii Uniri a Consiliului Județean a fost  gazda a două evenimente și anume: Conferința „Parenting real vs parenting virtual” și lansarea cărții „Prințesele roșii. Femei și bărbați. Părinți și copii”, apărută la Editura Corint București, 2024. Cele două manifestări au avut același personaj principal: Lavinia Betea, prim-vicepreședintele Filialei „Ioan Slavici” Arad a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Conferința, susținută de Lavinia Betea și moderată de Andrei Ando, a fost de altfel un preambul la lansarea care a urmat. Încă de la început, Lavinia Betea a ținut să menționeze că emanciparea femeilor din România a fost făcută după model sovietic, legătura dintre conferința „Parenting real vs parenting virtual” și volumul „Prințesele roșii”, care prezintă câteva studii de caz: Zoia Ceaușescu, Lica Gheorghiu, Tatiana Pauker, Svetlana Allilueva Stalina, tinere fete crescute în familiile unor lideri comuniști puternici și autoritari până în măduva oaselor, fiind cât se poate de evidentă. După cum mărturisește Lavinia Betea, subiectul conferinței a fost ales după o întâmplare petrecută în tramvaiul 41 din București, când o mămică din noua generație, cu cel puțin o facultate în CV, a fost lovită cu pumnii și cu piciorul de fiul ei pe care îl luase de la grădiniță, care a fost calmat cu o pungă de snacksuri, pungă pe care „micul Sebastian” și-o dorea cu ardoare. „Sunt mai mulți părinți agresați de copiii lor, dacă nu fizic, atunci verbal, decât copii agresați de părinți, sunt mai mulți profesori agresați de elevii lor, decât elevi agresați de profesori”, a ținut să puncteze autoarea, scoțând în evidență câteva efecte ale parentingului „progresist”. De altfel, Lavinia Betea a combătut extrem de convingător, trei dintre temele mult prea vehiculate în mediul virtual și care în opinia sa „aduc multă nenorocire în viața reală”. Este vorba de principii cu care se încearcă îndoctrinarea noilor generații și care sună cam așa: „Putem face educație fără pedeapsă. Putem face educație fără autoritate”, „Creativitatea copilului poate fi potențată, dacă părinții fac investiții importante, trimițându-l la tot felul de cursuri” și „Prin educație poți să aduci orice ființă la stadiul de geniu”. „Biografiile prezentate în carte, ale fiicelor lui Stalin, Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu sunt exemple elocvente că nici măcar cei care au vrut să schimbe lumea, formând omul de tip nou, populând-o cu oameni noi, nu au fost capabili să o facă”, a spus Lavinia Betea, cu precizarea că și-a dedicat cartea părinților care nu sunt mulțumiți de copiii lor. Și în mod natural s-a trecut la a doua parte a evenimentului, respectiv lansarea volumului „Prințesele roșii”. Acesta a fost prezentat de Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Vasile Filip, președintele Filialei „Ioan Slavici” Arad a UZPR  și  psihologul Tiberiu Dughi.

Sorin Stanciu a punctat: „fiecare nouă carete scrisă de Lavinia Betea reprezintă un eveniment cu multiple valențe  și o sărbătoare intelectuală”.  În ceea ce-l privește, Vasile Filip susține că Lavinia Betea nu merge pe drumul clasic, nu folosește documente din arhivă, ci „documente vii care dețin informații pe care le poate folosi în scrierea istoriei recente”. La rândul său, Tiberiu Dughi, a prezentat cartea din perspectiva psihologului, abordând subiectul central și anume relația părinte – copil, binomul autonomie – control. „Citind atâtea studii de caz, nu putem să nu simțim ce mult s-a schimbat perspectiva dintre ceea ce însemna atunci și ceea ce înseamnă acum controlul parental”, a conchis acesta.

 

 

 

 

Recomandările redacției