Cea de-a șaptea ediție a seriei de evenimente „Conferințele Centenarului” este programată pentru joi, 8 noiembrie 2018. Evenimentul se va desfășura în sala „Astra” a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” din municipiul Arad, conferențiar la această ediție fiind chiar actualul director al bibliotecii, dr. Doru Sinaci. Tema aleasă de dr. Sinaci este „Impunerea Aradului în fruntea mișcării naționale a românilor din Banat-Crișana”. Conferința va fi moderată de prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean de la Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Dr. Doru Sinaci este, alături de prof. univ. dr. Corneliu Pădurean de la Universitatea „Aurel Vlaicu”, unul dintre inițiatorii manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri în județul Arad și un participant consecvent la diverse manifestări în țară și străinătate cu această tematică. Coordonează, de câțiva ani, Colectivului Monografic Judeţean pentru elaborarea monografiilor de localitate și se ocupă constant de cercetarea şi valorificarea istoriei municipiului şi judeţului Arad. A organizat numeroase sesiuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale și a publicat zeci de lucrări științifice. Dr. Doru Sinaci este fost director al Centrului Cultural Județean Arad, fost redactor-șef la cotidianul nostru și, așa cum am menționat, în prezent director al Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” Arad.

Evenimentul „Conferințele Centenarului” este parte a proiectului „Voci în cetate” , derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918. Organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură, li se alătură, la această ediție a proiectului, Consiliul Județean și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“, parteneri fiind Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea Aurel Vlaicu și Inspectoratul Școlar Județean Arad.

În prima sesiune a evenimentului „Conferințele Centenarului“, care a avut loc în perioada martie – iunie, au conferențiat prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad, dr. Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României, prof. univ. dr. Mihai Dorin Drecin de la Universitatea Oradea și prof. H.C. Josef Wolf de la Institutul pentru Istoria și Geografia Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen (Germania). Sesiunea a doua a proiectului a început în luna septembrie, când a conferențiat prof. univ.dr. Sorin Șipoș de la Universitatea din Oradea și a continuat în luna octombrie când a fost prezent la Arad prof. univ. dr. Ion Zainea de la Universitatea din Oradea.

Recomandările redacției