uta sportul 85Era plină arena din Calea Aurel Vlaicu la amicalul cu Sportul Studen­țesc, ca la orice alt meci al Bătrânei Doamne.
UTA era atunci în liga secundă, în timp ce băiaţii îmbrăcaţi în alb şi negru din Regie trăiau perioada ce avea să se dovedească cea mai tare din istoria lor. La un campionat distanță după ce aparatul foto făcuse „click!” la Arad, studenții reușeau cea mai bună performanță a lor, terminând Divizia A pe locul 2.
Înapoi la meciul de pe „UTA”, în rândurile celor de la Sportul începea să strălucească tot mai puternic fotbalistul care avea să domine toate topurile României din ultimele decenii. Gheor­ghe Hagi avea atunci exact 20 de ani, 4 luni și o zi. Plasat între utiștii Bubela și Cameniță, ultimul amintindu-și azi de „pericolul pe care-l producea când era cu mingea la picior, de viteza debordantă şi de ruperile fantastice de ritm”.
Iar Florian Lăzureanu, unul din asistenții meciului, colorează fotografia cu mențiunea că meciul a fost spectaculos la maxim, iar Hagi a jucat și libero!
În formația UTA-ei de atunci se regăsea şi Mihai Țîrlea, vechiul prieten al lui Hagi de la Luceafărul, centrul olimpic prin care au trecut aproape toți componenții viitoarei generații căreia i s-a spus că e de aur.
„Ce s-a întâmplat atunci între noi la Luceafărul ne-a unit pe majoritatea, mulți încă ținem legătura. Era ca o casă a copilului, eram toți frați mai mari, mai mici. Parcă ne-am despărțit ieri”, rememorează Țîrlea, trecând în revistă doar o mică parte din cei care au trecut prin Luceafărul, gen Iasko, Meszaros, Văsîi, Cîrstea, Mihali, Săndoi, Stângaciu, Balint și atâția alții.
„În momentul în care am jucat cu Sportul, Gică era chiar în pragul exploziei”, punctează fostul atacant, trecut în tabăra studenților în 1987, pe când Hagi ajunsese deja la Steaua.
Țîrlea a fost fericit să-și revadă prietenul de altă dată la Arad, sâmbătă după-amiază. „A fost asaltat din toate părțile, dar am reușit să fim față în față. Ne-am văzut, ne-am plăcut, am mai făcut și o glumă că eu sunt mai gras ca el!”, zâmbește arădeanul, care face o reverenţă către ce face acum Hagi în fotbalul românesc.
„Cu mare părere de rău, observ că se cam distrug centrele juvenile, iar echipele preferă să cumpere din Bangladesh sau Cote d’ Ivoire. Acum Cupa Hagi a câștigat-o CSS Corabia, o echipă mai puțin bogată, dar uite că a trecut de Vaslui, CFR Cluj, Atletico. Hagi are acea Academie, a dus-o la cel mai înalt nivel. Și cu Ge­nerația de Aur, cele mai bune au apărut cu jucători care și-au făcut junioratul la acel centru care apoi s-a neglijat. Ne întrebăm de ce a apărut această decădere, dar e acea vorbă, cum îți așterni așa dormi. Jos pălăria pentru ce face Hagi, asta i-a plăcut dintotdeauna, trebuie apreciat”, încheie Mihai Ţîrlea.
UTA – Sportul Studenţesc 7-6 *
Au marcat: Cameniţă, Erdei Vânătoru, Coraş 4 (repriza a doua a jucat la UTA) / Munteanu II Terheş 3, Grigore, Popa *
Echipe de start *
UTA: Lovas – Bubela, Bodi, Lucaci, Terek – Erdei, Csordas, Labu – Țârlea, Cura, Cameniță
Sportul: Speriatu – Marian, Ior­gu­lescu, Cazan, Munteanu – Șerbănică, Hagi, Grigore, Bozeșan – Terheș, Coraș.
Arbitri: Andrei Glaser – Florian Lăzureanu, Adrian Săvulescu
* Reconstituiri din amintirile fotbaliştilor arădeni

Recomandările redacției