drum vinDupă o lungă aşteptare şi multe probleme, Drumul Vinului reintră în sfârşit în reabilitare. Drumurile, degradate pe multe porţiuni ar urma să fie reabilitate până în toamna acestui an, potrivit aleşilor judeţului.
Proiectul „Drumul Vinului“ a fost suspendat din cauza fir­melor contractante – Confort şi ICIM, ambele intrate în insolvenţă. ,,Drumul Vinului: Păuliș- Ghioroc – Covăsânț – Șiria” este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013.
Astfel, toate drumurile cu­prinse în proiect vor fi revizuite, iar lucrările rămase vor fi executate.
Valoarea lucrărilor rămase de executat este 7,9 milioane de lei. Contractul a fost semnat cu firma SC Sylc Con Trans SRL, termenul de execuţie fiind de cinci luni.
Firma aleasă la licitaţie trebuie să termine lucrările în termen, sub presiunea contrac­- tului de finanţare nerambur­sabilă. Vor fi executate lucrări de reabilitare pe DJ 708B, în comuna Păuliş şi în comuna Şiria şi lucrări de reabilitare pe DJ 708 C, în localităţile Sâmbăteni şi Ghioroc. Au rămas de finali­zat lucrările la cele trei poduri în localităţile Cuvin, Covăsânţ şi Şiria. De asemenea, pe un tronson de 5,3 kilometri în Ghioroc va mai fi turnat un strat de uzură. Drumarii vor trebui să finalizeze pasajul din localitatea Ghioroc, unde este prevăzută şi schimbarea căii de rulare a tramvaielor. „Există toate şansele ca, prin acest proiect, să dezgropăm comoara din Podgoria Aradului, adică să re­lan- săm industria vini-viticolă din zonă. Podgoria Aradului este o regiune cu vechi preocupări în domeniul creşterii viţei-de-vie şi a preparării vinului. Trebuie să putem valorifica întregul ei poten­ţial. Sunt încrezător că aceas­ta va deveni, în câţiva ani, un loc excelent pentru afa­ceri. De asemenea, drumul va facilita accesul la o zonă remarcabilă din punct de vedere turistic. Este vorba despre o legătură mai scurtă la staţiunea balneo-climaterică de la Lipova, dar şi la importante obiective turistice, cum ar fi: Mănăstirea şi Biserica de pelerinaj «Maria Radna», Cetatea Şiria, Biserica Ortodoxă «Adormirea Maicii Domnului», Bazarul Turcesc, Cetatea Şoimoş, Biserica «Buna Vestire», Mănăstirea cu Schitul de la Feredeu, Lacul Ghioroc, Muzeul Viei şi Vinului, Tabăra de elevi de la Căsoaia”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Jude­ţean.

Recomandările redacției