drumuriCu bani economisiţi de pe două proiecte transforntaliere, Consiliul Ju­deţean intenţionează să pună la punct alte două drumuri. Este vorba de drumurile DJ 709J, Variaşu Mic – Iratoşu şi de drumul DJ 709 J Dorobanţi – Macea. De altfel, aceste două drumuri vor continua investiţiile făcute din fonduri nerambursabile la drumurile Elek – Gră­niceri şi Dombegyhaz – Variaşu Mic.
Administraţia judeţeană a econo­misit câteva sute de mii de euro la construcţia a două importante drumuri de legătură, din fondurile ob­ţi­nute în ca­drul Programul de Cooperare Transfrontali­eră Ungaria – România 2007 – 2013.
Este vorba de construirea drumu­rilor de legătură Dombegyhaz – Variaşu Mic, în cadrul căruia s-a reabilitat DJ 709C Arad– Variaşu Mic şi de Elek – Grăniceri, în care, pe partea română a fost mo­dernizat DJ 709J Grăniceri – Sânmartin. Proiectele transfrontaliere au fost derulate de Consiliul judeţean Arad, în parteneriat cu Nemzeti Infrastruktura Fejleszto Zrt din Ungaria şi finanţate din Programul de Cooperare Transfron­talieră Ungaria – România 2007 – 2013.
Primul tronson, Arad – Variaşu Mic a fost inaugurat în primăvara anului trecut, iar la cel de-al doilea se mai efectuează anumite lucrări. După procedurile de achiziţii, administraţia a constatat că a rămas cu fonduri substanţiale de la cele două proiecte. Astfel, Consiliul Judeţean a solicitat Au­to­rităţii de Ma­nagement a programului, realocarea ba­nilor rămaşi pentru reabilitarea DJ 709J, Variaşu Mic – Iratoşu şi, pe celălalt proiect, pentru drumul DJ 709 J Doro­banţi – Macea. Solicitarea a primit aviz pozitiv, astfel că economiile pot fi orientate spre noi investiţii.
Deşi, în total, administraţiei i-au rămas disponibili peste 800.000 de euro, aceasta a estimat că mai trebuie să pună bani în plus pentru reabilitarea celor două tronsoane de drum: Doro­banţi – Macea şi Variaşu Mic – Iratoşu. Potrivit estimărilor făcute, CJA trebuie să aibă un fond disponibil de peste 1,1 milioane de euro, pentru ambele drumuri. Trebuie spus că, este posibil ca şi după derularea lucrărilor pe aceste două tronsoane, administraţia ar putea face economii.
Administraţia va face primele demersuri ce vizează începerea propriu-zisă a lucrărilor. În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, programată pentru data de 26 aprilie, aleşii vor supune votului două proiecte de hotărâre privind cele două tronsoane.
Este vorba de aprobarea documentaţiilor tehnico – economie pentru mo­dernizarea DJ 709 J Dorobanţi – Macea şi pentru execuţia unor lucrări „covor bituminos“ pe Variaşu Mic – Iratoşu.

Recomandările redacției