În această perioadă, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Asociaţia Studenţilor medicinişti vor desfăşura o serie de acţiuni de informare-educare a populaţiei în ceea ce priveşte prevenţia cancerului de col uterin. Scopul acţiuni este sensibilizarea populaţiei cu privire la această maladie, de a informa femeile că se poate preveni apariţia cancerului de col uterin printr-un regim de viaţă sănătos şi că se poate diagnostica precoce această boală.
„Cancerul de col uterin este o formă relativ frecventă de cancer, deţinând o pondere de 6% din totalul cazurilor de cancer diagnosticate la femei. Boala are o evo- luţie lentă, de 10 – 15 ani. În faza incipientă nu prezintă nici un fel de simptome. Doar dacă tumoarea a atins o dimensiune suficient de mare, pot apărea unele simptome alarmante: sângerări şi durere la contactul sexual; sângerări vaginale anormale sau scurgeri de culoare roşietică în afara ciclului; cheaguri sau miros neplăcut la extremitatea vaginului; dureri de spate; secreţii vaginale neobişnuite; dureri pelviene; sângerări după ce ai intrat la menopauză; menstruaţie mai abun- dentă şi de lungă durată şi scădere nemotivată în greutate“, ne-a declarat dr. Călin Ardelean, din cadrul DSP Arad.
Printre factorii de risc enunţaţi de medici, se numără infecţiile virale, parteneri multipli, începerea vieţii sexuale la o vârstă tânără (sub 20 ani), prima naştere la vârstă sub 20 ani, multiparitate, imunodepresie (HIV, chemo sau radio-terapie, transplant, dializă), fumat etc.
DSP a demarat în toamna anului trecut programul de screening pentru cancerul de col uterin. Programul se va desfăşura şi la nivel naţional pe o perioadă de cinci ani.
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda Babeş-Papanicolaou a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.
Actualitate 32
Fumătorii, tot mai îngrădiți: UE vrea să interzică fumatul în multe spații exterioare
citește mai mult »