colÎn această perioadă, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Asociaţia Studenţilor me­dicinişti vor desfăşura o serie de acţiuni de informare-educare a po­pulaţiei în ceea ce priveşte preven­ţia cancerului de col uterin. Scopul acţiuni este sensibilizarea populaţiei cu privire la această maladie, de a informa femeile că se poate preveni apariţia cancerului de col uterin printr-un regim de viaţă sănătos şi că se poate diagnostica precoce aceas­tă boală.
„Cancerul de col uterin este o formă relativ frecventă de cancer, deţinând o pondere de 6% din totalul cazurilor de cancer diagnosticate la femei. Boala are o evo­- luţie lentă, de 10 – 15 ani. În faza incipientă nu prezintă nici un fel de simptome. Doar dacă tumoa­rea a atins o dimensiune suficient de mare, pot apărea unele simptome alarmante: sângerări şi du­rere la contactul sexual; sân­ge­rări vaginale anormale sau scur­geri de culoare roşietică în afara ciclului; cheaguri sau miros ne­plăcut la extremitatea vaginului; dureri de spate; secreţii vaginale neobişnuite; dureri pelviene; sân­gerări după ce ai intrat la meno­pauză; menstruaţie mai abun­- dentă şi de lungă durată şi scă­dere nemotivată în greutate“, ne-a declarat dr. Călin Ardelean, din cadrul DSP Arad.
Printre factorii de risc enunţaţi de medici, se numără infecţiile virale, parteneri multipli, începerea vieţii sexuale la o vârstă tânără (sub 20 ani), prima naştere la vârstă sub 20 ani, multiparitate, imunodepresie (HIV, chemo sau radio-terapie, transplant, dializă), fumat etc.
DSP a demarat în toamna anului trecut programul de screening pentru cancerul de col uterin. Programul se va desfăşura şi la nivel naţional pe o perioadă de cinci ani.
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda Babeş-Papanicolaou a populaţiei fe­minine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

Recomandările redacției