În turul doi al alegerilor prezidenţiale, care se va desfăşura duminică, 24 noiembrie, se înfruntă actualul preşedinte, Klaus Iohannis şi candidatul PSD, Viorica Dăncilă. Va câştiga cel care va obţine peste 50% din numărul total al voturilor valabil exprimate. În judeţul Arad sunt aşteptaţi să voteze 388.129 alegători. Regulile pentru a participa la vot sunt cele de la primul tur. Reamintim pe scurt câteva dintre ele. Procesul de votare începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. Cei care la ora închiderii secţiei se află în incinta secţiei de votare pot să-şi exercite votul şi după ora 21,00. Regulile de participare la vot sunt aceleaşi ca şi la primul tur. Reamintim câte dintre ele.

*Alegătorul, dacă se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii. Dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia. Dacă persoana îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. În cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Actele necesare.

Cetățenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

 

Recomandările redacției