Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu a primit pentru început, o invitaţie de la Palatul Cotroceni de participare la ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri, programată la ora 15.30.

După ce preşedintele Klaus Iohannnis a anunţat că refuză numirea Liei Olguţa Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare, la biroul lui Dragnea au venit liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene, dar şi liderul PSD Bacău, Dragoş Benea.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache şi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, au trecut şi ei pe la biroul liderului social-democrat.

Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu este de accord să se semneze decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

„Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluţie slabă. Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost şi este în continuare soluţia înlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme României. Dar până atunci avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să ţin cont de câteva lucruri aici. În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în faţa unei provocări grele. Preşedinţia Consiliului UE pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele îşi fac treaba şi abordarea României e una coerentă. Concluzie. E nevoie de miniştri care performează foarte bine”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a completat că al doilea lucru de care trebuie să se ţină cont e că România mai are foarte puţin timp până la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. „Deja au început şi sunt în plină desfăşurare vizitele din partea instituţiilor europene, pentru a ne ajuta şi verifica dacă sunte pregătiţi pentru a prelua această preşedinţie. Deci trebuie să acţionăm repede. Având în vedere aceste lucruri am emis decretul de remaniere, ţinând cont de propunerile formulate”, a mai spus șeful statului.

Refuz pentru Olguţa Vasilescu și Ilan Laufer

Președintele a precizat că a semnat decretul de remaniere, subliniând însă că nu are de gând să-i numească pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Aşadar se revocă din funcţia de membru al Guvernului miniştrii Vasilescu, Andruşcă, Cojocaru şi Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor şi se numesc în funcţia de membru al Guvernului următorii: domnul Leş, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, domnul Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite şi vor fi refuzate.”, a conchis preşedintele.

De asemenea, Klaus Iohannis nu l-a menţionat însă pe Paul Stănescu printre miniştrii pentru care a semnat decret de remaniere.

Recomandările redacției