saseDe curând, într-o conferinţă de presă reprezentanţii Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad au anunţat ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru Nou. Din declaraţiile directorului Bogdan Costea se pare că manifestarea continuă misiunea începută acum mai bine de zece ani de Festivalul Internaţional de Teatru Underground, continuată de EuroUnderground, aceea de a reuni producţiile companiilor de teatru independente, dar şi de a oferi posibilitatea de afirmare unor noi tendinţe în teatru şi dramaturgie, unor tematici şi forme de exprimare cărora li se refuză de regulă accesul pe marile scene.
Bogdan Costea a mai explicat că decizia de a trece la titulatura teatru nou îi aparţine şi este justificată de lărgirea ariei tematice abordate de festival: „am luat această decizie pentru a putea înclude în program cât mai multe forme de expresie teatrală. De asemenea, preconizez că în următorii ani acest festival va deveni o secţiune în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic.
Vă mai spunem că selecţionerul ediţiei de anul acesta este criticul de teatru Claudiu Groza şi că Festivalului Internaţional de Teatru Nou se va desfăşura în perioada 9 – 16 mai. Prezent la conferinţa de presă, Claudiu Groza a făcut o scurtă recomandare fiecărui spectacol din festival, vorbind despre regizorii şi actorii invitaţi. Iată cum defineşte Claudiu Groza termenul de teatru nou: „Teatrul nou în România, cred eu, e acel teatru adorabil de impertinent pe care pot să-l facă şi colegi de-ai mei mai maturi, şi colegi de-ai mei mai tineri, şi studenţi, şi liceeni, şi toţi cei care simt că teatrul e forma lor de strigăt social, că o fi ideologic, politic, poetic, emoţional, intim chiar.
Teatrul nou e acel teatru în care te poţi oglindi indiferent de vârstă, condiţie, context, e teatrul zilei tale. Şi ziua ta e în fiecare spectacol în care găseşti ceva din lumea ta, din hainele tale, din sentimentele tale, din gesturile şi obişnuinţele tale. Teatrul nou e teatrul tău. Acest festival e pentru tine. Joacă-te!”
Spaţiile de joc vor fi Sala Mare, Sala Studio şi Sala Marionete a Teatrului Clasic Ioan Slavici, club Flex, Drama’S Club (clubul de la parterul clădirii teatrului), platoul din faţa teatrului şi cel din faţa Galeriei Naţionale de Artă Delta. Preţul unui bilet de intrare va fi de 10 lei, bile­tele urmând a fi puse în vânzare, la agenţia de bilete a Teatrului Clasic Ioan Slavici, începând cu marţi, 30 aprilie.
În cadrul ediţiei 2013 a Festivalului Internaţional de Teatru Nou vor mai avea loc un workshop de mişcare scenică, o întâlnire cu criticul de teatru Iulia Popovici precum şi concerte sus­ţinute de Alexandrina Hristov, Kooperativa şi Nightloosers.

Recomandările redacției