insolventaOrdonanţa de Guvern care permite primăriilor cu datorii să intre în insolvenţă nu este văzută cu ochi buni de edilii din judeţ. Aceştia susţin fie că acest act normativ nu face decât să încurajeze primarii care fac cheltuieli fără acoperire, fie că, odată primăria intrată în insolvenţă, autorităţile locale vor fi legate de mâini şi de picioare timp de mai mulţi ani. „Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă. Noi facem eforturi să nu avem datorii, să aducem investitori, iar cei care fac datorii scapă de ele datorită insolvenţei. Nu ştiu cum se va proceda cu insolvenţa asta. Se închide primăria? Prin ceea ce a făcut acum Guvernul se încurajează nemunca şi neimplicarea în problemele comunităţii”, a declarat Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu-Criş. Acesta a ţinut să precizeze că investitorii nu ar fi venit în oraşul pe care-l conduce dacă autorităţile locale n-ar fi făcut toate eforturile pentru a-i convinge să vină. În aceste condiţii, Primăria Chişineu-Criş nu are datorii.
„Primăriile mici trebuie desfiinţate”
Gheorghe Feieş, primarul oraşului Sebiş, susţine la rândul său că nu insolvenţa este soluţia pentru datoriile primăriilor şi vine cu o propunere şoc. Unităţile administrativ-teritoriale cu mai puţin de 1.000 de locuitori trebuie desfiinţate. „Au fost primării care au supralicitat în ceea ce priveşte cheltuielile şi astfel au ajuns într-o situaţie urâtă de tot. Problema ar putea fi rezolvată odată cu reîmpărţirea administrativ-teritorială, prin desfiinţarea unor unităţi administrativ-teritoriale care au sub 1.000 de locuitori, care nu se pot întreţine singure. Banii economisiţi astfel ar putea fi împărţiţi între oraşele şi comunele mari”, susţine Feieş. Primarul mai spune că oraşele şi comunele care sunt centre zonale, având spitale, licee care deservesc mai multe unităţi administrativ teritoriale, ar trebui să primească mai multe fonduri, nu cum se întâmplă în momentul de faţă.
Mai multe credite ieftine

Călin Abrudan, primarul de la Ineu, consideră că această ordonanţă este împotriva firii. „Cum să intre o primărie în insolvenţă. Aceste măsuri sunt împotriva firii, împotriva economiei naţionale. Firmele care intră în insolvenţă pot să fugă de stresul plăţilor. Acum pot să facă şi primăriile acest lucru, însă sunt ajutaţi primarii care nu-şi văd de bugetul propriu. În aceste condiţii, firmele ar putea să fugă de contractele cu autorităţile publice locale, de teamă că acestea vor da faliment. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se dea în conti­nuare posibilitatea primăriilor, aşa cum s-a făcut prin Ordonanţa 3, să ia credite cu dobândă mică”, spune Abrudan.
Primarul comunei Vinga, Ioan Negrei, susţine că sunt păreri pro şi contra în cazul insolvenţei. „Dacă intri în insolvenţă, pe o durată de trei ani de zile vine un administrator şi ia toate deciziile. Ca primar, eşti le­gat de mâini şi de picioare. Insolvenţa ar putea reprezenta o şansă pentru primăriile cu multe datorii”, afirmă Negrei.
În timp ce primarii de la Nădlac şi Gurahonţ susţin că nu au analizat încă problema, Mircea Jichici, primarul oraşului Lipova, crede că insolvenţa ar da posibilitatea autorităţilor locale să redreseze situaţia. „Într-un fel e bine, să nu se mai semneze contracte fără acoperire. Mă gândesc că în trei ani, primarul are astfel posibilitatea să redreseze situaţia”, a declarat Jichici.

Recomandările redacției