spectatori deschidere festival Sebis primar oaspeti copii dansatori formatia Olari focuri artif sebis sanitariÎn week-end-ul trecut, timp de trei zile, orașul Sebiș a fost în mare sărbătoare, după cum se știe deja. Pe amplul platou din Piața Tineretului s-a desfășurat a XIV-a ediție a cunoscutei manifestări ce a devenit deja tradiție: Festivalul de Muzică de la Sebiș. Organizarea a fost realizată de Primăria Orașului Sebiș, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Arad, TVR Timișoara.
Salutul primarului Gheorghe Feieș
În deschiderea acestei ample și iubite manifestări, primul edil al orașului Sebiș, Gheorghe Feieș a adresat salutul său tuturor celor prezenți: oaspeți și spectatori, urându-le bun-venit și făcându-le promisiunea că „în cele trei zile de Festival va fi un foarte bogat program care sigur n-o să vă… plictisească. Dimpotrivă!˝.
Folclor de calitate și focuri de artificii
În prima zi a Festivalului, adică ziua de vineri, programul a debutat la ora 19, când pe scena în aer liber au urcat și au evoluat în fața numerosului public o serie de ansambluri folclorice din diverse localități, unele dintre ele fiind însoțite și de primarii comunelor aparținătoare. Au fost prezente: „Lioara“ din Buteni, „Cetatea Deznei“, „Junii Deznei“, Ansamblul folcloric „Druscele“ din Bârsa, „Pădureanca“ din Chisindia, „Doina Crișului“ din Ineu, Formația Liceului Sebiș, formația „Spicul“ din Olari. Alături de ele au evoluat soliștii vocali îndrăgiți din zonă: Elena Voichița Suba, Sorina Lupșa, Andrada Dinga, Mădălin Chindriș, Claudia Deac, Lenuța Boroș, Dana Han, Radu Vand, Cosmin Cascadoru, Simona Costin, Ionuț Mateș, Cornel de la Chișcău și orchestra „Rapsodia“ din Arad. Programul a fost prezentat de tânăra Alina Ducatoș.
Un moment cu totul deosebit, extrem de așteptat și apreciat de toată lumea a fost acela al minunatelor focuri de artificii. Strălucind feeric deasupra Sebișului, luminile multicolore ale efemerelor artificii au luminat orașul câteva minute bune – în fiecare din cele trei zile ale Festivalului – transformându-l într-un tărâm de poveste, spre satisfacția tuturor celor prezenți care nu-și puteau dezlipi privirile de pe cer. Cum era de așteptat, cei mai încântați au fost copiii care se bucurau sonor de fiecare salvă trasă, așteptând cu sufletul la gură să vadă… ce culoare și model vor avea următoarele luminițe de pe cer.
Sanitarii pricepuți
Un moment deosebit, cel al premierii componenților echipei de elevi-sanitari ai Liceului Sebiș, participanți la faza județeană a concursului „Sanitarii pricepuți“. Primarul Gheorghe Feieș le-a acordat „Diplome de merit“ pentru locul obținut, loc ce le va permite participarea la faza națională a acestei competiții, ce se va ține în Buzău, în august. Echipa de sanitari a fost pregătită de profesoara Cristina Lulușa și de asistenta medicală Florica Burtă din cadrul Serviciului de Ambulanță Sebiș.
„Mă bucur să constat că la nivelul liceului din orașul nostru avem copii atât de bine pregătiți, adevărate mici valori pe care trebuie să le apreciem, încurajăm și sprijinim și pe mai departe în ceea ce fac“ – a spus primarul Gheorghe Feieș după premiere.
Miresmele fripturilor la grătar au împânzit zona
Nu poate fi ignorată din ansamblul atmosferei de sărbătoare nici componenta gastronomică. Spectatorii ce intrau în Piața Tineretului la ceas de seară au fost învăluiți și de miresmele apetisante ale fripturilor la grătar. Alături de savuroșii mititei – făcuți din ingredinte sută la sută ecologice și impresionante fripturi de porc, aici au putut fi gustați și renumiții virșli de Hălmagiu – prepați de renumitul Gelu Sida. Firește, nici băuturile nu au lipsit: de la apă minerală, sucuri și bere, la „tăriile“ tradiționale. Au fost „tentații“ și în domeniile produselor agricole și meșteșugărești tradiționale dar și mici jucării pentru copii.
Mobilizare exemplară a gazdelor
Mulțimea de oaspeți și spectatori au creat – pe durata celor trei zile de festival – o aglomerare deosebită a zonei centrale și a străzilor adiacente, locații unde cu foarte mare greutate mai putea fi găsit, întâmplător, un loc de parcare. Astfel, este de apreciat buna mobilizare a gazdelor care, cu sprijinul organelor de ordine, au asigurat o atmosferă de calm și bună coordonare a întregii activități. Aceasta cu atât mai mult cu cât, pe lângă numărul mare de tarabe comerciale, în zonă au fost montate și tobogane gonflabile, bazine cu mingi gonflabile plutitoare, carusele, leagăne, mobilier interactiv – toate acestea pentru distracția celor mai mici vizitatori.
Peste 5.000 de spectatori pe zi
La Festival au participat, ca în fiecare an, un număr deosebit de mare de spectatori: de pe toată Valea Crișului Alb, din tot județul Arad dar și din județele învecinate: Bihor și Hunedoara.
„Ne bucură că la Festival tinerii au fost cei mai prezenți, în toate cele trei zile de activități și mai ales seara. După estimările noastre, participarea a fost deosebită: cu o medie de 5.000 de participanți pe zi“ – ne spunea un reprezentant al gazdelor.
Artiști cunoscuți și numeroși
Chiar dacă vremea a stat sub semnul instabilității, cei câțiva stropi de ploaie au căzut abia în a doua zi de festival. În rest a fost timp plăcut și destul de cald, chiar dacă cerul a fost mai mult acoperit. Impresionantul pogram a fost susținut de artiști consacrați. Din lumea muzicii pop, dance, etno au fost prezenți: Silvia (ex de la Vegas), Blaxy Girls, Spitalul de Urgență, Ardelencele, Narcotic Sound, melisa Țolea, KMIKZE, DJB3WI. În ultima zi de Festival, duminică, publicul a putut urmări recitalurile realizate de: Phaser, Mircea Vintilă, Ducu Berzi, RO.MANIA, Alexandra și Cristi, Melenna, Nine Teens, New Generationa. Luat per ansamblu, scena festivalului sebișan a găzduit și în anul acesta, ca în toți acești 14 ani de când este înființat „cele mai titrate nume și formații ale muzicii actuale“ – după cum sublinia cu mândrie primarul ora­șului Sebiș. Mulțimea impresionantă de spectatori prezenți îi confirmă pe deplin spusele.
Vocea spectatorului senior
Chiar dacă spectatorii au fost în număr covârșitor tineri, au fost prezenți și numeroși oameni de vârstă matură dar și vârstnici. Discuțiile dintre membrii unui grup de cinci spectatori au confirmat aprecierea de care se bucură festivalul. „Am ieșit și noi să vedem muzica populară. Ne bucurăm să vedem atâția tineri aici, semn că toți apreciază ce a făcut primarul nostru. Noi nu vrem să supărăm pe nimeni dar primar cum este primarul nostru n-a avut Sebișul niciodată. Eu am 78 de ani și nu-mi amintesc să fi avut primar așa gospodar, așa bun organizator și așa om înțelegător cum este Gheorghe Feieș. Păcat că am pierdut noi, sebișenii patru ani. Uitați-vă ce a făcut în oraș și uitați-vă ce a organizat acum și în anii trecuți: se pot distra și tinerii și bătrânii și copiii. Apoi cât a luptat să nu se desființeze spitalul din oraș, ceea ce pentru noi, oamenii în vârstă, este un mare lucru“ ne spunea unul dintre spectatorii seniori ai Festivalului.

Recomandările redacției