• Primarul Falcă găsește întotdeauna câte un vinovat pentru eșecurile sale.
  • De cele mai multe ori, Guvernul și Opoziția locală sunt scoși țapi ispășitori, acum a fost rândul locuitorilor din municipiu.
  • Oamenii taxează reacția edilului șef.

Cine îl cunoaște puțin pe primarul Gheorghe Falcă știe că el nu se consideră niciodată vinovat de nimic și găsește întotdeauna câte un responsabil pentru eșecurile sale. De cele mai multe ori, atunci când se află în opoziție, dă vina pe Guvernul cel rău de la București, fie că lucrurile stau așa, fie că nu, iar când îi pică câte un proiect în CLM, vinovații „se văd de la o poștă”, sunt consilierii din Opoziția locală, care „se opun dezvoltării Aradului”. Dar cum este mai greu să dai vina pe guvernanți atunci când gunoaiele din oraș ajung să atragă atenția presei și a opiniei publice, primarul are o altă explicație. De vină sunt arădenii. Nicidecum autoritățile care încheie cu firmele de salubrizare tot felul de contracte care le permit gunoierilor să refuze colectarea unor anumite tipuri de deșeuri. Și de ce le-ar colecta până la urmă, dacă în ciuda prețurilor și așa mari, oamenii pot fi obligați să plătească alte tarife pentru a scăpa de ele. Și uite așa, cei care nu își permit, sunt nevoiți să apeleze la soluții alternative. Iar dacă operatorul de salubritate se încăpățânează, conform contractului să facă pe „Gigi duru’”, Falcă are pe cine să arunce vina, adică pe cei care i-au încredințat mandatul de primar.
Autoritățile, arătate cu degetul
În numărul de vineri al ziarului nostru am prezentat punctul de vedere al edilului, exprimat în cadrul unei conferințe de presă susținute în ziua precedentă. Articolul a avut un succes răsunător pe Facebook, unde locuitorii municipiului și-au exprimat neîngrădiți părerile, care în marea lor majoritate nu au fost prea măgulitoare la adresa primarului în funcție. „Foarte mare mizerie în jurul pieței Mihai Viteazul, și nu se face nimic în acest sens deși s-au făcut mereu sesizări. E centrul Aradului”, scrie un arădean. Un altul îi răspunde promt: „E di’vina, Mihai-Viteazu’!!!” „ Arădenilor nu informator le trebuie, curățenie cu cine se face nu-i interesează, ci Primăria sa își facă treaba”, afirmă altul, care este de părere că vina îi aparține primarului și administrației sale. Cum era de așteptat, există și păreri contrare: „Ai dreptate, Băsescu e vinovat că noi aruncăm gunoaiele pe jos! Chiștoace pe geam și câte cele! Bravoooo”, scrie un altul, în timp ce o arădeancă este foarte categorică, arătându-și nemulțumirea față de preferințele electorale de până acum ale arădenilor. Un alt cititor, susține că vinovăția este împărțită: „Aici are dreptate! E gunoi peste tot, multi aruncă unde apucă, dar și firmele de salubritate lasă de dorit. Maturarea manuală e aproape inexistentă”. Un alt cititor este de părere că adevărații vinovați sunt reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Județean, pentru că nu iau măsuri. „E datoria administrației să ia măsuri. Curățați, amenajați (pe multe strazi nu sunt amplasate coșuri de colectare) și amendați pe cei ce nu se conformează”. „Vorbește tâmpenii!”, scrie un altul. „Anul trecut a zăcut un borcan cu compot, spart, vreo 10-11 luni pe trotuarul de pe strada Poetului. Nu o zi, nu două, repet: 10-11 luni de zile nu a trecut pe acolo niciun măturător stradal”, a continuat arădeanul. Pentru a întări spusele acestuia, cineva a scris că în fața magazinului Profi din Vlaicu, un șobolan mort a stat „doar două săptămâni”, iar șansele ca șobolanul să fi fost aruncat acolo de vreun arădean „vinovat” sunt destul de mici.
Oradea, un punct de reper
Având în vedere că oamenilor le place să se compare cu altcineva, arădenii își aruncă privirea mai la nord, înspre Oradea, pentru că Timișoara, care a avut ultimii doi primari cu origini arădene, „joacă” din păcate în altă ligă. „Dacă am avea un primar ca la Oradea, vă asigur că nu ar mai fi asemenea probleme!”, a fost tema lansată de un alt cititor. Susținătorii teoriilor lui Falcă au încercat și ei să țină pasul: „Orădenii își respectă orașul. Omul sfințește locul!”, a scris unul dintre ei. Replica nu s-a lăsat mult așteptată: „Tot români trăiesc și acolo, dar acolo se aplică și legea, cei care au în mână chitanțierul de amenzi nu dorm în mașini, și nici nu se joacă pe telefon. Vizitați orașul și vă veți convinge”.
Acestea au fost doar câteva dintre părerile arădenilor, semn că încercările primarului de a găsi vinovați în altă parte au un efect de bumerang. E adevărat, deocamdată acesta se vede doar pe Facebook…

Recomandările redacției