Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru dezba­- terea eliminării pensiilor speciale. Mişcarea face parte din eforturile PSD-ului pentru recuperarea electoratului său tradiţional, dar, acum, are un dublu impact: PSD este dispus să voteze eliminarea pensiilor speciale, dar iniţiativa va prinde şi mai mult la populaţie, având în vedere motivarea gestului. Preşedintele Klaus Iohannis tocmai a promulgat Legea privind dublarea alocaţiilor copiilor, dar guvernul spune că amână plata cel puţin până în iulie, pentru că nu sunt bani prevăzuţi în bugetul pe 2020 pentru aceasta. Liberalii au afirmat în mod repetat că nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor din cauza pensiilor speciale, aşa că PSD trebuie să decidă ori pentru una ori pentru alta. Răspunsul PSD a venit acum: votează eliminarea pensiilor speciale pentru ca banii să fie folosiţi pentru dublarea alocaţiilor.
Este evident că această pomană electorală nu va aduce prea multe voturi PNL-ului, care a acceptat de silă să dubleze alocaţiile, dar PSD-ului, da. Putem să ne dăm seama de impactul pe care în va avea legea îndeosebi în mediul rural, unde sunt o sumedenie de familii care au o droaie de copii şi trăiesc exclusiv din alocaţiile acestora. Prin promulgarea legii, Iohannis şi-a mărit capitalul de sim- ­patie, dar a şi lansat un mesaj că nu va per­- mite guvernului să facă de capul lui, să taie pensii şi salarii, să recurgă la măsuri de auste­ritate, indiferent că este vorba despre acest guvern sau un altul, rezultat în urma alegerilor parlamentare anticipate sau la termen. Cu alte cuvinte, poporul să nu se teamă, tătucul Iohannis va avea grijă de el, dar, pentru a putea face aceasta, poporul trebuie să voteze cum trebuie, să-i ofere un guvern al său, pe care îl poate controla şi conduce cum vrea el.
Cu bună ştiinţă, Iohannis a întins o mână PSD-ului, pentru ca acesta să se redreseze , nu atâta încât să mai poată spera la guvernare, ci atât cât trebuie pentru a depăşi consistent USR. Nici nu pare foarte greu, de vreme ce PSD arată că se zbate pentru dublarea pensiilor, în timp ce USR vrea impozitarea tuturor pensiilor care depăşesc 1.200 de lei. PSD luptă din răsputeri pentru dublarea alocaţiilor copiilor, iar USR îl atacă dur pe Iohannis pentru că a promulgat legea, că a dat dovadă de populism şi iresponsabilitate. Este lesne de înţeles ce va alege cetăţeanul de rând când va trebui să pună ştampila pe PSD sau USR. Sunt convins că asemenea declaraţii vor fi taxate drastic la alegerile locale şi parlamentare, indiferent că acestea din urmă vor fi anticipate sau la termen. Nu ştiu, dar ultimele evoluţii ale USR îmi lasă impresia că împingerea pe scări a partidului se face deliberat, cu sprijinul conducerii sale, care ia decizii total ilogice în preajma alegerilor. Vom vedea care vor fi reacţiile din interior, dar semne bune nu prea sunt.

Recomandările redacției