baschetCampioana României la baschet feminin se decide diseară (cu începere de la ora 19:00, în direct pe Digi Sport 3), în Cetatea Chindiei, în meciul cinci, decisiv, al finalei campionatului. CSM Târgovişte şi Universitatea Goldiş ICIM Arad şi-au împărţit până acum victoriile, fiecare reuşind să câştige o dată pe terenul adversarei. Este 2-2 la general, astfel că totul porneşte de la zero. Tensiunea este insuportabilă, presiunea este imensă, gradul de oboseală îşi spune şi el cuvântul, dar cele două mari rivale strâng din dinţi şi se gândesc doar la titlu. Sensibil egale valoric, cele două formaţii se cunosc deja perfect, iar diferenţa va fi făcută probabil de apărare şi de ziua pe care o vor prinde protagonistele finalei. Trupa din Târgovişte are avantajul unei săli care îi va fi alături, dar s-a demonstrat că terenul propriu nu a fost atât de important în această finală.
Greu, infernal, nu şi imposibil
„Presiunea este pe umerii echipei din Târgovişte, noi nu mai avem nimic de pierdut. Fetele trebuie să îşi facă jocul lor obişnuit şi să creeze din nou acel spirit de învingătoare, cu care am ajuns până aici. Va fi foarte greu, chiar infernal, dar nu imposibil. Îmi doresc şi îmi place să cred că vom câştiga al nouălea titlu naţional”, spune mana­gerul arădean Marcel Urban.
Târgovişte mai are doar un uşor avantaj din punct de vedere al băncii, americanca Walker părăsind echipa (conform lui Florin Nini, probleme contractuale) încă înaintea meciului trei al finalei. Aşa se face că CSM va conta aproape sigur pe opt jucătoare, în timp ce Aradul pe şapte. Nu le punem la socoteală pe Mercea, Moraru, Crăciun, respectiv Huţanu, accidentată în meciul trei de la Arad şi Filip, care chiar dacă vor intra, o vor face puţin şi doar în cazuri extreme.
Ajavon, Mărginean şi Robbins, respectiv Risper, Givens şi Wirth sunt jucătoarele care au fost până acum principalele protagoniste, cu un plus totuşi pentru coordonatoarea ICIM-ului, constantă de-a lungul celor patru meciuri. Echipa arădeană a fost dominată pe poziţia 5, unde La Plante, fără rezervă pe măsură, este în evidentă scădere de formă, în timp ce de cealaltă parte, Tikhonenko s-a dovedit mai utilă, în special la recuperări. Ar putea fi me­ciul şi renaşterea Monicăi Brosovszky, afectată după evoluţiile mai slabe din finală. Căpitanul ICIM-ului trebuie să fie conştient de valoarea sa, să uite de probleme şi critici şi să adune echipa în jurul său. Surpriza plăcută a finalei, americanca Bartee şi Milovanovic, respectiv Miljkovic, Pop şi Matic, sunt soluţiile de pe bancă, cu menţiunea că CSM Târgovişte are avantajul unei rezerve mult mai bune pe postul de fundaş.
La ICIM, Risper trebuie să ducă greul tot meciul, cu toate că Givens şi Brosovszky pot juca şi ele pe acel post, însă fără a fi la fel de eficiente. Este fără îndoială şi examenul finalului de carieră pentru Dan Moraru, vizibil obosit după atâţia ani în baschet, dar dornic să cucerească un trofeu important la nivel de senioare. Spre deosebire de alte finale, arbitrajul a fost în general bun, cu mici scăpări, în toate cele patru meciuri, astfel că ne aşteptăm la o brigadă la fel de corectă (n.n. probabil FIBA) şi în cel mai aşteptat „El Clasico” din ultimul deceniu. Atmosfera le va fi ostilă în decisiv arădencelor, gazdele aşteptându-se la o sală arhiplină, dar la meci şi-au anunţat prezenţa şi zeci de suporteri arădeni. Fetele trebuie să fie sigure că un întreg Arad este alături de ele, iar valoarea le permite să se încoroneze pentru a noua oară campioane ale României.

Recomandările redacției