corn lapteNiciun an şcolar nu-i ca altul, fie că e vorba de programă şcolară, examene sau legislaţie. An de an, sistemul de învăţământ cunoaşte o „schimbare a schimbării“. Programul „Cornul şi laptele“ ar putea fi scos de Guvern, întrucât – nu şi-a dovedit rentabilitatea ,iar banii ar putea fi folosiţi în alte scopuri. Până una alta, deşi nu este încă suspendat, programul scârţâie pe fondul procedurilor de licitaţie. Elevii arădeni vor avea pe bănci lapte şi corn abia după aproximativ o lună de la începerea şcolii.

Premierul Victor Ponta spune că se caută soluţii ca în noul exerciţiu financiar UE 2014-2020 să beneficieze de programul „Cornul și Laptele“ doar „cei care au cu adevărat nevoie“, acesta precizând că sunt mulţi copii care aruncă alimentele primite la școală, în timp ce alţii au nevoie de mai mult. Este într-adevăr  o realitate faptul că, în mai toate şcolilele din ţară, alimentele se aruncă de mulţi dintre copii, problema fiind legată de nevoie şi educaţie. Însă, deocamdată nu se ştie cum se va face trierea copiilor care au nevoie de cele două alimente, de cei care nu au. Reprezentanţii Guvernului au anunţat în mai multe rânduri că se doreşte renunţarea la programul „Cornul și Laptele“ pentru ca banii folosiţi – fonduri UE – să fie direcţionaţi către programele after-school, ori spre alte direcţii, tot în învăţământ.

Şcoala începe în câteva zile, dar copiii de la grădiniţă şi cei din învăţământul primar şi gimnazial vor primi cornul şi laptele de abia din luna octombrie. Şi asta, în condiţiile în care procedurile de achiziţie public pe program nu se vor încurca şi mai tare.

În jur de 40.000 de elevi arădeni ar urma să beneficieze de corn şi lapte. Consiliul Judeţean – instituţia care se ocupă de program va trebui să plătească în jur de şapte milioane de lei pentru derularea programului „Cornul şi laptele“ în judeţul nostru. , Termenul de depunere a ofertelor este de 16 septembrie, dată după care ar urma să fie aleasă o firmă câştigătoare.Dacă vor fi contestaţii – aşa cum se întâmpla la alte achiziţii – atunci, alimentele vor ajunge mai târziu de octombrie în şcoli.

Deocamdată programul «Cornul si Laptele» este finanţat parţial din fonduri UE şi parţial din fonduri bugetare.

Recomandările redacției