eleviEvoluţia elevilor care au obţinut o me­die mai mică de 5 la examenul de evaluare naţională este monitorizată pe întreg parcursul liceului. „Am cerut directorilor de şcoli să depisteze elevii care la evaluare naţională au obţinut o medie mai mică de 5. Aceşti elevi se vor întâlni în câţiva ani cu un alt examen, bacalaure­atul, şi este important, în primul rând pentru ei, să reuşească să îl treacă. Faptul că se acordă acestor elevi o atenţie mai specială sperăm să conducă în cele din urmă la o scădere semnificativă a numărului de candidaţi care nu reuşesc să promoveze Bac-ul. Profesorii vor şti astfel ce măsuri să ia în ase­menea cazuri încă din timpul anului şcolar, iar elevii vor fi ne­voiţi să înveţe“, ne-a declarat profesorul Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
Aceasta este însă doar una din măsurile Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad de a creşte promovabilitatea la examenul de bacalaureat. „Inspectoratul nu poate să nu ia atitudine şi să nu ceară note explicative şcolilor în care elevii obţin rezultate modeste. Am solicitat acestor şcoli planuri remediale, în care să ne specifice pregătirile pe care le fac în plus, ce proiecte au profesorii pentru a îndrepta situaţia şi multe altele. Am solicitat, de asemenea, acestor unităţi de învăţământ să efectueze pregătiri şi peste vară. Totodată şcolile trebuie să organizeze simulări pentru a verifica gradul de pregătire al elevilor şi ce mai trebuie îndreptat astfel încât rezultatele să fie mai bune la examenele naţionale care urmează să aibă loc în această vară“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Într-un astfel de program remedial au intrat şcolile gimnaziale care au avut parte de rezultate nesatisfăcătoare la evaluarea naţională. Unităţile susţin simulări la Matematică şi Limba şi literatura română pe parcursul lunilor februarie, martie şi mai. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Şeitin, Şcoala Gimnazială Bocsig, Liceul Tehnolo­gic „Vasile Juncu“ Miniş, Şcoala Gimnazială „Corneliu Micloşi“ Covăsânţ, Liceul Beliu, Şcoala Gimnazială Craiva, Şcoala Gimnazială Hăşmaş, Şcoala Gimnazială Agrişu Mare, Şcoala Gimnazială Tauţ, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi“ Arad, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr“ Pecica, Şcoala Gimnazială Felnac, Şcoala Gimnazială Pilu, Şcoala Gimnazială Şimand şi Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad.
Simularea la evaluarea naţională va avea o durată de două ore iar cea pentru bacalaureat de trei ore.

Recomandările redacției