Elevii care vor participa la simulările examenelor naţionale (bacalaureat şi evaluare naţională) şi care vor fi prinşi copiind sau vor perturba desfăşurarea în bune condiţii a acestor simulări vor avea nota scăzută la purtare, a declarat joi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IŞMB, Marian Banu.

 

„Abaterile care vor fi pedepsite cu scăderea notei la purtare sunt copiatul sau dacă afectează desfăşurarea în bune condiţii a simulărilor. Un copil care nu participă la simulare nu este interesat. Simulările se dau în interesul elevilor”, a spus Banu.

Potrivit procedurii de desfăşurare a simulărilor, directorii de unităţi şcolare vor asigura afişarea acestei atenţionări pe uşile sălilor de concurs cu precizarea „În atenţia elevilor”, subliniindu-se că în cazul abaterilor elevul poate fi sancţionat prin scăderea notei la purtare.

Totodată, echipa managerială este direct responsabilă de asigurarea prezenţei elevilor la simulări, nivelul de participare a elevilor la acestea reprezentând un criteriu în evaluarea activităţii directorilor pe anul şcolar în cursul căruia se desfăşoară simulările.

Simularea la evaluarea naţională va avea o durată de două ore iar cea pentru bacalaureat – de trei ore.

Simularea la limba şi literatura română pentru examenele naţionale – bacalaureat şi evaluarea naţională – pentru elevii bucureşteni va fi susţinută în 30 ianuarie.

Potrivit IŞMB, în data de 1 februarie va avea loc în Bucureşti simularea probei de matematică iar în 22 aprilie se va aplica în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare din reţeaua şcolară a Capitalei simularea probei de informatică.

La simulările probelor la limba şi literatura română şi matematică pentru examenul de bacalaureat care vor avea loc în 30 ianuarie şi, respectiv, 1 februarie vor putea participa şi absolvenţii de liceu din serii anterioare, în funcţie de capacitatea organizatorică (logistică şi resurse umane) a fiecărei unităţi de învăţământ.

Scopul simulărilor la examenele naţionale este acela de a avea o diagnoză pe care să se bazeze desfăşurarea şi organizarea activităţilor de pregătire a acestor examene pe parcursul semestrului al doilea. Probele vor fi supravegheate cu camere video.

 

Recomandările redacției