Tot mai mulți tineri aleg să se apuce de fumat de o vârstă destul de fragedă. Încă din băncile liceului, aceștia „ies la o țigară“ aproape în fiecare pauză. Chiar dacă teoretic fumatul este interzis și deloc recomandat până cel puțin la vârsta de 18 ani, nimeni nu poate până la urmă să împiedice lumea să nu înceapă să consume produsele din tutun.

Cu toate acestea, cât timp sunt încă pe băncile școlilor, minorii pot fi sancționați dacă sunt prinși fumând, mai ales în incinta unităților de învățământ.

Așa s-a întâmplat și cu cei care au fost prinși de curând fumând chiar în școală, în timpul orelor de curs.

Polițiștii de proximitate din cadrul Biroului de Ordine Publică au desfășurat, săptămâna trecută, o acțiune pentru depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legii care se referă la prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Astfel, în incinta și zona adiacentă a mai multor unități de învățământ din zona centrală au fost depistați nu mai puțin de 25 de elevi, cu vârste între 14-18 ani, în timp ce fumau. Prinși exact în momentul în care aceștia aveau clipa lor de relaxare alături de o țigaretă, ei au fost luați în vizor și trași la răspundere pentru ceea ce făceau.

Toți cei depistați au fost puși la curent cu ceea ce indică legea și le-a fost adus la cunoștință modul prin care se sancționaționează o astfel de faptă. Așadar, toți cei 25 de elevi au fost sancționați contravențional, valoarea totală a amenzilor fiind de 2.950 de lei. Totodată, polițiștii au informat conducerea unităților de învățământ despre cele constatate, pentru luarea măsurilor care se impun.

Spre nefericirea elevilor, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, atât în municipiu cât și în județ., așa că ei vor trebui fie să renunțe la acest obicei, fie să și-l consume în alte locuri care nu interzic fumatul în vreun fel. În caz contrar, exact cum s-a întâmplat și până acum, cei prinși vor fi sancționați atât contravențional, cât și de conducerea școlilor din care fac parte.

Recomandările redacției