invatamant1  În ultima perioadă tinerii care învaţă la şcolile din oraş au obţinut rezultate remarcabile la concursurile şcolare şi s-au implicat şi în diferite proiecte europene.
Astfel, pe parcursul săptămânilor trecute s-au desfăşurat în toată ţara olimpiadele şcolare, ocazie cu care cei mai buni elevi pecicani au încercat să se califice la cea mai importantă etapă, cea naţională.
Loc fruntaş pe judeţ
Sâmbătă dimineaţa s-a organizat la Colegiul Csiky Gergely din Arad faza judeţeană a olimpiadei de limba şi literatura maghiară, la care au participat 105 elevi din tot judeţul.
În urma corectării lucrărilor, la nivelul a două clase, judeţul Arad va fi reprezentat la finala naţională din Braşov de către elevi pecicani.
Dintre participanţii din clasa a VII-a cea mai bună lucrare i-a aparţinut elevei Kurunczi Enikő de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Pecica iar dintre cei doi elevi din clasa a IX-a care s-au calificat mai departe este şi pecicanul Sipos Szilárd, elev al Colegiului Maghiar din Arad. Finala olimpiadei de limba şi literatura maghiară va avea loc în perioada 2-6 aprilie.
Campanie pentru siguranţa online
În cadrul campaniei europene „Connect with respect” lansată de Comisia Europeană si Organizaţia INSAFE,       România propune, prin Consorţiul Sigur.info utilizarea unui nou acronim – RESPLS! care vine de la termenul din engleză „Respect Please! (în traducere: respect, vă rog!) şi care să solicite parte­nerilor de comunicare pe internet respec­tarea „netichetei” (eticheta pe internet).
Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” participă încă din anii trecuţi la campaniile pe tema siguranţei în mediul online. Potrivit blogului liceului şi de această dată elevi din clase gimnaziale şi liceale au fost invatamant2antrenaţi în dezbateri pe tema drepturilor şi obligaţiilor utilizatorilor de internet. Discuţiile au fost axate în special pe probleme legate de „netichetă” dar şi pe probleme de valo­rizare personală în reţelele sociale. Dezbaterile au fost interesante, discuţiile ajungând să analizeze fenomenul publicării pe internet a faptelor violente din mediul şcolar.
Acţiunea a fost pe placul elevilor iar continuarea campaniei va avea loc în cadrul activităţilor din programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” ce va fi organizat în săptămâna 1–5 aprilie, din semestrul al doilea şi va fi dedicată activităţilor extracurriculare (la fel ca programul „Şcoala altfel” din anul şcolar 2011-2012).
„Ştiinţa le stă bine fetelor”
Uniunea Europeană a lansat un concurs de fotografie destinat echipelor de tineri cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani, cele mai bune invatamant3creaţii fiind premiate cu excursii. Concursul „Ce înseamnă ştiinţa pentru tine?” a început în decembrie anul trecut şi se va încheia în mai. Lunar, se alege un câştigător, votul final având loc pe parcursul lunii iunie.
Printre echipele care s-au înscris cu o fotografie în februarie se numără        şi elevi ai clasei a XI-a A de la Liceul „Gheorghe Lazăr” Pecica, sub numele de Teen Spirit.
Pentru ca tinerii pecicani să aibă şansa de a câştiga o excursie la Praga, una la Ispra sau ceasuri cu marca concursului, trebuie să se califice în finală şi au nevoie de voturi cât mai numeroase.
Perioada de votare se încheie în 28 februarie şi are loc pe site-ul concursului, intitulat „Ştiinţa le stă bine fetelor”, care poate fi accesat aici: http://science-girlthing.eu/ro/contest-vote#overlay=ro/contest/02/teen-spirit. O persoană poate vota o singură dată pe lună.
„Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”
Ieri, elevii din clasele a IX-a C şi a  X-a A ale Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” s-au întâlnit cu reprezentanţii Postului de Poliţie al Oraşului Pecica şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad.
Inspectorul Cristina Mladin de la IPJ Arad şi agentul principal Diana Vârtaci de la Poliţia Pecica au prezentat materialul intitulat „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”, alături de sfaturi utile pentru a evita să devenim victime ale infracţiunilor de furt, tâlhărie, loviri sau alte violenţe.
Profesorul Daniel Toth, directorul liceului, a declarat că „la activităţi au participat 35 de elevi, însoţiţi de profesorii Alexandru Horvath şi Bogdan Moţica”.

Recomandările redacției