Epidemia de gripă aviar H7N9 a costat deja peste 40 de miliarde de yuani /5 miliarde de euro/ industria avicolă chineză, consumatorii evitând carnea de pasăre, au anunţat responsabili guvernamentali, citaţi luni de un cotidian oficial, preluat de AFP.

Sectorul a pierdut circa un miliard de yuani pe zi /127 de milioane de euro/ de la sfârşitul lui martie, a declarat Li Xirong, director al administraţiei naţionale însărcinate cu creşterea animalelor domestice în China, citat de jurnalul News of Beijing.

Carnea de pasăre reprezintă o parte substanţială din alimentaţia chinezilor, chiar dacă cea de porc este cea mai importantă sursă de carne. Virusul H7N9 a contaminat 130 de persoane în China, dintre care 35 au murit, conform celor mai recente date oficiale. Această tulpină gripală nu mai fusese, până recent, transmisă vreodată la om.

Vânzările de carne de pui au scăzut, asemeni preţurilor, provocând grave probleme financiare pentru producători şi conducând la un număr important de concedieri economice, a remarcat cu regret Li. Pentru a le reda încrederea consumatorilor, oficiali din provincia Shandong /est/ şi responsabili ai industriei s-au reunit săptămâna trecută în jurul unui dejun bazat exclusiv pe carne de pui.

Evenimentul a fost puternic mediatizat. Conform OMS, nu există nicio dovadă de transmitere a virusului H7N9 de la om la om.

 

Recomandările redacției