finanteReprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală au anunţat că pedepsele evazioniştilor vor fi reduse dacă aceştia plătesc înainte de primul termen de judecată o parte din suma datorată statului. Asta, după ce a fost înfiinţat un cont dedicat recuperării prejudiciilor produse prin evaziunea fiscală. Preşedintele ANAF susţine că de când se aplică această măsură, la bugetul de stat au intrat pe această cale aproximativ opt milioane de euro.
Din informaţiile pe care le avem, suma adunată în judeţele Arad şi Timiş de pe urma evazioniştilor care au plătit pentru a scăpa de pedeapsă se ridică la 1,8 milioane de euro. „Conform legii, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecaţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul mo­nedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregis­- trează în cazierul judiciar. Dispozi­ţiile prevăzute mai sus nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de lege într-un interval de cinci ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de reducerea pedepsei”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad.
Acţiuni comune
Arusti susţine că inspectorii fiscali şi poliţiştii iau parte la acţiuni comune, pentru depistarea agenţilor economici care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale către bugetul de stat. „Se desfăşoară acţiuni comune ale Fiscului şi Ins­pectoratului de Poliţie prin care administraţiile finanţelor publice din municipiul şi judeţul Arad furnizează din baza de date informaţii cu privire la agenţii economici care înregistrează datorii reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, iar organele de urmărire penală instrumentează fie­care caz în parte”, a mai spus Arusti. Acesta a ţinut să precizeze că sumele plătite în contul deschis recent pentru recuperarea banilor de la evazionişti reprezintă sume încasate de la eva­zionişti înaintea primului termen de judecată. „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii şi contribuţiile de asigurări sociale”, a ţinut să precizeze Arusti.
Reprezentanţii DGFP mai spun că în cursul anului trecut, inspecţiile fiscale desfăşurate la contribuabilii din judeţ, s-au soldat cu recuperarea a 11 milioane de lei.

Recomandările redacției