OLYMPUS DIGITAL CAMERAEvaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română este prima probă a examenului de Bacalaureat, care începe astăzi, de la ora 09.00, în toate liceele din judeţul Arad. Conducerea Inspectoratului Şcolar Jude­ţean Arad ne asigură că absolut toate clasele în care se desfăşoară probele examenului sunt monitorizate cu camere de supraveghere.
Candidaţii de la Bacalaureat din promoţiile anterioare care au susţinut de cel puţin două ori examenul fără să-l promoveze şi se prezintă la toate probele acestuia vor plăti în acest an o taxă de 240 de lei. În cazul în care candidaţii nu vor participa la tot examenul, suma pe care aceştia trebuie să o plătească va fi stabilită diferenţiat, în funcţie de numă­rul de probe susţinute, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare evaluării fiecărui absolvent. Taxa este valabilă şi pentru candidaţii proveniţi din învăţământul particular. Nivelul taxei este similar cu cel de anul trecut. „Candidaţii care susţin a treia oară examenul vor plăti. Banii se vor plăti de către candidaţi la centrele unde se înscriu. Cu o parte din această sumă se vor plăti consumabilele pentru examen (coli tipizate, coli ciorne, ştampilă etc), însă şi profesorii su­praveghetori“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Pentru activitatea desfăşurată în cadrul examenului de bacalaureat, persoana responsabilă cu activitatea de comunicaţii virtuale este plătită cu 300 lei. Personalul didactic care face parte din comisiile de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale este plătit după cum urmează: secretar – 75 lei, membru – 75 lei, asistent – 20 lei/zi, profesor examinator pentru proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română sau în limba maternă, respectiv pentru proba de evaluare a competenţelor digitale – 2 lei/candidat, iar pentru proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă – 3 lei/ candidat.
Personalul didactic care face parte din comisiile judeţene de contestaţii pentru examenul bacalaureat va fi plătit după cum urmează: vicepreşedinte – 350 lei, se­cretarul – 300 lei, membru – 275 lei, profesor evaluator – 4 lei/lucrare corectată.

Recomandările redacției