Administrația județului a rămas cu un plus în buget, adunat din anii trecuți. Excedetul bugetar al județului este într-atât de mare încât banii se pot orienta către investiții. Ulterior, după ce sunt primite finanțări, excedentul bugetar va trece prin alte modificări.

„În anul 2020 din excedentul bugetar al anilor precedenţi în sumă de 123.253  mii lei, se propune a fi utilizată suma de 115.676,20 mii lei, pentru realizarea unor obiective de investiţii și pentru unele proiecte finanțate din fonduri externe

nerambursabile aferente cadrului financiar 2014–2020“, se arată într-un referat ce va sta pe masa aleșilor județeni în ședința de la finele acestei luni.

Așadar, banii vor deservi investițiilor pe mai multe domenii, fiind cuprinse fonduri substanțiale din excedent. Între acestea se numără și proiecte transfrontaliere pe sănătate, pentru prevenirea bolilor infecțioase și dotări pentru secții medicale.

De asemenea, din excedent se vor achiziționa mașini și autoutilitare pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru Centrul Militar și autoturisme pentru unele instituții din subordine. De asemenea, tot din plusul bugetar se vor face investiții în instituții de cultură, dar și în unități ale Direției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Bugetul județului pe anul acesta se ridică la peste 409 milioane de lei, iar cheltuielile estimate sunt ceva mai mari. Bugetul Aradului este dublu față de bugetul disponibil în urmă cu doi ani.

Recomandările redacției