Cutemurul de aseară din Arad a adus îngrijorare în sufletele arădenilor iar lumea, neobișnuită cu astfel de evenimente la o așa intensitate, a început să-și pună întrebări. Zona noastră nu a fost niciodată o zonă în care cutremurele au avut o asemenea intensitate.

După evenimentul de aseară mulți au ieșit pe străzi panicați. Întâmplător, am auzit o discuție cu privire la exploatarea gazelor de șist și legătura acestor proceduri cu seismele din zona noastră, din ultima vreme.

O oră mai târziu, pe un post de televiziune se discuta fix despre același subiect.

Din păcate acest val de cutremure din zona Aradului aduce din nou în discuţie efectele pe care lucrările de explorare sau exploatare a gazelor de şist le au asupra mediului.

Pe de altă parte autorităţile încearcă să ne convingă că aceste mişcări au avut strict cauze naturale.

Mai mult decât atât, ni se eplică, tot de către autorități,  că zona Aradului este cunoscută ca fiind una seismică iar acum activitățile telurice  s-au reactivat.

În ciuda acestor explicații oamenii sunt convinși  că aceste cutremure au fost declanşate de explorările pe care o firmă le-ar fi făcut în zonă.

Subiectul acesta a fost abordat recent și de publicația Ecologic, care explică cum și de unde a pornit totul.

Cu siguranță ne aducem aminte că prin anul 2015 Panfora Oil & Gas, o firmă înregistrată în România, dar subsidiară a MOL Group, a cerut mai multor proprietari de terenuri de la graniță să îi permită să facă prospecțiuni pe parcelele lor. Oamenii, crezând că firma doreşte să exploateze gazele de șist, au refuzat.

După câţiva ani aceeaşi firmă a reușit să cumpere nouă hectare de teren în zonele Curtici și Dorobanți şi a început formalităţile pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu şi de urbanism în vederea pornirii lucrărilor de explorare, conform sursei citate.

 

Pentru clarificarea situaţiei, investitorii maghiari, transmit un comunicat în care se menţionează că explorările pe care compania intenţionează să le facă vizează zăcămintele convenţionale de gaze, nu cele de gaze de şist, iar măsurători 3D se vor face exclusiv pe drumurile publice.

Ulterior, Panflora Oil & Gas SRL a început formalităţile de obţinere a autorizaţiilor şi a acordurilor de mediu pentru construcția şi punerea în funcţiune a mai multor sonde de explorare în zonele Dorobanți şi Curtici.

 

Locuitorii din această zonă au început să aibă suspiciuni, iar acum sunt convinși de  legătura între adâncimea mică la care au avut loc cutremurele din zona Aradului şi explorările de gaze.

Nu suntem adepții teoriei conspirației dar poate că autoritățile ar trebui să verifice totuși această firmă pentru a afla dacă seisemele din zonă au sau nu legătură cu aceste exploatări.

sursa: Ecologic

 • Laurențiu Prisching spune:

  Evident ca au legatura cu exploatarile gazelor de sist!!! A NU se uita cazul Galati, Targu Jiu,… si cate or mai fi.

 • Romulus Tiuge spune:

  Da . Trebuie verificată orice pistă pentru a liniști arădenii din oraș și județ

 • Mihaela spune:

  Păi ce Dumnezeu, faceți cu noi…cu tot …cu Gazul vostruuu,cu tot..???Ne speriați de plângem..ṣi în casa noastră..dupā 23 de ani de străinătate ??????Nu vă ieste ruṣine

  .sā ne băgați în aṣa frică????? Nu vă temeți de Bunul Dumnezeu??? Neruṣinaților..???!Ce faceți cu noi???? Vă bateți joc de noi ṣi ne faceții să plîngem…pentru, copilaṣii noṣtrii dragi.???? Am auzit la ṣtiri…cică: pe data de 20..pînă pe 25..26…va mai venii încă un cutremur…ca în Turcia…! Voi nu vă gândiți la oameni săracii…?????

  .ṣi la noi toți ????? Cei care am fost plecați în străinătate..să ne facem o căsuță a noastră???😡😡😡😪😪Ṣi să trăim fericiți ?????😪Voi pentru Gaz….ṣi testări…ṣi pentru bani…ați face orice…! Ruṣine să vă fieeee….cã eu după cutremurul de la ora 8:20…nu am mai putut dormii..ṣi am plîns toată noaptea…singură în casă..ṣi a trebuit,,,

  nu sunt singura din județl arad…am dovezi ṣi probe…de la vecini…prieteni etc…! Să vă fie ruṣine…că numai după bani sunteți….😡😡😡😡😡😡😡. Cunosc ṣi preṣedintele României..
  Vorbesc eu mâine ṣi cu el…oioi Doamne…! Aṣa ceva nu se poate…să ne înfricați din cauza voastră..
  Pentru gaz…ṣi pentru bani…😡😡😡😡😡😡să băgați Poporul Român,,, în speiereturi…! Mă mir,cum vā mai rabdā,,, Bunul Dumnezeu…???!!! Din păcate, Româniii noṣtrii dragi…îṣi merită Soarta…că nu ṣtiu să iasă în Stradă…să îṣi ceară drepturile…cum fac cei din străinătate…că am locuit acolo 22 de anii…!

 • Cristian spune:

  Din pacate in prezent se discuta si se discuta doar varinate pur teoretice evazive legate de naturalețea acestor seime care pur și dintr-o data pur și simplu Aradul a devenit o zona seismica în ultimul an , dar nu ar fi mai simplu sa se facă un control amănunțit din partea instituțiilor abilitate împreună cu edilul orasului și o comisie de specialitate… , la platforma de foraj din zona Frumușei- Zabrani unde se fac exploatări de gaze de sist prin fracturare hidraulica . Situație care este deja de notorietate. Este adevărat ca aceasta stație de foraj se regăsea intr-o vreme chiar și pe google earth Mai exact intr o zona impadurita , surprinzător aceasta nu se mai regăsește pe nici o aplicație de localizare.! Faceți un efort reprezentanti ai statului de drept și verificați intr-o zi de luni sau marți cam ce se forează în zona respectiva! Nu de alta dar poate s-a strecurat printre lichidul care pătrunde placa terestra puțin mai mult … explozibil. ! Și pana la urma în condițiile în care aceste executări de forare ar fi în totala legalitate , totodata s-ar lamuri cotoare aspectele legate de acest subiect si s-ar elimina o reala suspiciune pe care Mai toți locuitorii Orașului o au!

 • Adevarat spune:

  Surprinzător cam in aceleași zile din săptămâna s-au produs aceste cutremure . Putem da ora exacta după cum se produc în zilele de luni , marți ale săptămânii cam in același interval orar. Extragerea gazului de sist prin fracurare hidraulica pot provoca aceste cutremure ? La.aceasta întrebare nu a răspuns nimeni din domeniu de specialitate . ! Sunt convins ca o persoana capabila cum de altfel se afirma prea mulți a fi în ultima vreme ar putea sa ne dea un răspuns concret. Mai exact ce înseamnă domnilor doctoranti când se introduce în pământ o cantitate prea mare de nitroglicerina pentru fracurare.? Este o procedura conforma? Sau este neconvențională? Iar pe cale de consecință va trebuie sa ne obișnuim pana se vor epuiza aceste gaze de sist!

 • Lolo spune:

  În veci nu va verifica nimeni nimic. Dacă se vor face verificări vor fi rezultate ok… daca cineva va latră mai mult cu siguranță va fi ac de cojocul lui… ăștia suntem… atât putem

 • Cazacu Adrian Dan spune:

  Dar exploziile produse la cariera de piatra situată între Paulis și Baratca, în urma cărora s-au simțit ușoare cutremure în zona Garii Paulis, în anul 2022 ????
  Ultima astfel de detonare a fost în 25 august 2022 !!!!
  Întrebat despre acest eveniment, Dl. Primar Turcin, m-a asigurat ca există toate aprobările necesare pentru activitatea în cauza !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției