Ca în fiecare an, cu prilejul Nopții albe a instituțiilor de cultură, Complexul Muzeal Arad propune arădenilor expoziții-eveniment pe teme de istorie și artă. Programul începe la orele 19 și se va încheia la miezul nopții, intrarea fiind liberă.

Mâine, 24 august, orele 19.00, la Sala „Clio” va fi vernisată expoziția dedicată Centenarului Marii Uniri din cadrul proiectului cultural AFCN  „Arad – Prima Capitală A Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad” și lansarea catalogului cu același titlu.

La Muzeul de Artă, la orele 20.00, va fi prezentată în premieră pentru arădeni o colecţie de ținute „Art Nouveau”, a creatoarei Anca Miculiț, în cadrul expoziției „Reverii Art Nouveau”. La Palatul Cultural va fi deschisă expoziția din cadrul proiectului AFCN „Arad. Locuri unde s-a scris istoria”, care prezintă rezultatele proiectului cu tema educație prin cultură. Se încearcă promovarea tradiţiilor din zona arădeană prin filme documentare, nominalizate și premiate la Concursul național de film etnografic: Furcaşii din Avram Iancu, Meșterii olari de la Târnăviţa, Mori țărănești pe apă în judeţul Arad și Cultura pâinii.

Noaptea albă a instituțiilor de cultură la Complexul Muzeal Arad este un eveniment organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad și sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

Programul complet al activităților-

SALA CLIO

Arad, str. Horea 10

Proiectul cultural AFCN „Arad – Prima Capitală A Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad”

Orele 19.00

 • Vernisajul expoziției „Arad – Prima Capitală A Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad”
 • Lansarea catalogului expoziţiei

Prin expoziția dedicată Centenarului Marii Uniri, vernisată în cadrul Zilelor Aradului, se realizează un melanj între informația/imagistica tradițională și forma de prezentare specifică artei contemporane, ilustrată exemplar de atelierul multimedia „kinema ikon” din cadrul muzeului. Este o repunere în scenă a istoriei zbuciumate a acelei perioade prin valorificarea și promovarea patrimoniului cultural mobil adăpostit în colecțiile Complexului Muzeal Arad. Expoziția redă, în mod inedit, atmosfera epocii dar oferă și alte căi de apropiere fața de aceasta (științifică, analitică, de valorizare tip „colecționabile”, educațională).

Proiectul cultural, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, are în vedere valorificarea inovativă, sub forma unei radiografii „multi-layer”, a patrimoniului cultural mobil deținut de Complexul Muzeal cu referire la perioada imediat premergătoare Marii Uniri (anul 1918) până la cea imediat următoare (mai 1919 – instalarea administrației românești la Arad).

 

MUZEUL DE ARTĂ

Arad, str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj II

 • Expoziția „Reverii Art Nouveau”. Colecția Anca Miculiț (SUA)

Orele 20.00

Vernisajul expoziției

Expoziția „Reverii Art Nouveau” a  creatoarei Anca Miculit, găzduită de  Muzeul de Artă din Arad, prezintă o colecţie de costume inspirate din moda de la începutul secolului XX şi de decoraţiunile arhitecturale ce conferă unicitate clădirilor Art Nouveau din Arad. Frumuseţea  porţilor, a vitraliilor, a stucaturilor, transpusă în limbajul costumului, reînvie parfumul unei epoci plină de farmec.

Expoziţia de ţinute Art Nouveau este însoţită de imagini inspirate din scenografia „Belle  Epoque” a oraşului, ale cărei arhitecturi sunt personalizate de prezenţa actriţei Dorina Darie Peter.

Colecţia a fost realizată de Anca  Miculiţ în anul 2015 şi a fost creată în cadrul studiilor doctorale în domeniul arte vizuale. Colecția a însufleţit timp de doi ani interioarele de epocă ale Casei Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric destinat a fi primul muzeu Art Nouveau din România.

Curator: dr. Ramona Novicov, critic de artă (Oradea)

Expoziția este deschisă la Arad până în data de 16 septembrie a.c.

 • Expoziția „Victor Vasarely”. Colecția Muzeului „Janus Pannonius Pécs”, Ungaria

O selecție de lucrări (42 lucrări de grafică, obiect și tapiserie), din colecția Muzeului Vasarely/ Muzeul „Janus Pannonius” Pécs, punctează etape din creația importantului artist de origine maghiară.

 • Colecția de artă „La peisaj cu Nicolae Grigorescu”, cuprinde nouă lucrări, peisaje, semnate de apreciatul pictor român. Lucrările fac parte din colecția Complexului Muzeal Arad.
 • Expoziția permanentă de artă europeană şi românească
 • kinema ikon – subsol 16 by kinewcomers

 

EXPOZIȚIA DE ISTORIE/PALATUL CULTURAL, ETAJ 2

Arad, Piaţa George Enescu 1 – intrarea dinspre Bulevardul Dragalina

 • Expoziția din cadrul proiectului cultural AFCN „Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria” prezintă primele rezultate ale proiectului educațional, dedicat Centenarului Marii Uniri, implementat de Complexul Muzeal Arad pe parcursul acestui an.

Proiectul cultural se derulează în parteneriat cu școlile arădene, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” și Liceul Special „Sfânta Maria” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și voluntarii Asociației Culturale „Noua Acropolă” Arad, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 • Expoziţia permanentă de istorie
 • Expoziţia „Bizere – art&technology”
 • Expoziţia „Tezaur 1848/49. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean”
 • Expoziţia „Arad – decembrie 1989”
 • Proiecţie filme documentare de etnografie

Autori : dr. Sorin Sabău, Gabriel Hălmăgean/Complexul Muzeal Arad

Promovarea tradiţiilor din zona arădeană prin filme documentare, nominalizate și premiate la Concursul național de film etnografic: Furcaşii din Avram Iancu, Meșterii olari de la Târnăviţa, Mori țărănești pe apă în judeţul Arad și Cultura pâinii.

 

EXPOZIȚIA ȘTIINȚELE NATURII/ PALATUL CULTURAL

Arad, Piaţa George Enescu 1 – intrarea dinspre Parcul Copiilor

 • Expoziția de mineralogie „Flori de mină din Maramureș”. Colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare
 • Expoziția interactivă de mineralogie „Percepții senzoriale inedite. Fascinația cristalelor” Colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare
 • Expoziţia „De la lemnul scobit la tezaur. Odissea unei monoxile”
 • Expoziţia „Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal ”
 • Microexpoziția „Conuri, fructe și semințe”. Colecția Grădinii Botanice Universitare Macea a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” Arad

Recomandările redacției