fantanaPrimarul Gheorghe Falcă nu renun­ță nici în ruptul capului la arteziana de cinci milioane de euro care ar urma să fie amplasată pe Mureș. Acesta cere consilierilor să respingă ca neîntemeiată solicitarea Prefecturii de anulare a hotărârii de consiliu ce dă undă verde studiului de fezabilitate ce precede materializarea controversatei și costisitoarei arteziene.
Conflictul iscat între Primărie și Prefectură în urma aprobării studiului de fezabilitate al artezienei de pe Mureș se adâncește. Asta pentru că un proiect de hotărâre inițiat de primarul Gheorghe Falcă, prin care solicitarea Prefecturii de anulare a hotărârii ce aprobă studiul de fezabilitate al artezienei ar urma să fie respinsă, a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CLM de astăzi. Cu alte cuvinte, primarul toarnă gaz pe foc în conflictul iscat din pricina artezienei de cinci milioane de euro, cerându-le aleșilor locali să îi susțină în continuare demersurile. În vre­me ce Primăria mai face un pas către materializarea artezienei, nesocotind punctul de vedere formulat în acest sens de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Instituția Prefectului anunță că soluționarea conflictului urmează să intre sub incidența instanței de contencios administrativ. Între timp, aleșii locali ai Opoziției anunță că nu au de gând să voteze azi, în ședința extraordinară a CLM, în favoarea proiectului de hotărâre aruncat de primar în eterna sa luptă cu Prefectura.
Cererea Prefecturii e neîntemeiată
Pe scurt, edilul-șef pornește încă o dată la atac cu un lung șir de explicații menite să demonstreze că nimeni și nimic nu îi poate sta în cale atunci când are de dus la capăt un plan. „Se respinge ca neîntemeiată cererea de revocare a Hotărârii nr.1/2013 a Consiliului Local al Municipiului Arad, pentru aprobarea studiului de fezabilitate «Amenajare fântână arte­ziană pe râul Mureş» formulată în cadrul sesizării nr. 1126 din 11.02.2013 a Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad şi se menţine hotărârea adoptată”, se arată în conținutul articolului unic al proiectului de hotărâre ce va sta astăzi pe mesele aleșilor locali. Nici sesizarea Prefecturii, nici rezistența întâmpinată de mega-proiectul de pe Mureș în rândurile reprezentanților societății civile dezavuate de primar nu îi pot stăvili primarului avântul pus pe seama competiției Capitală Culturală Europeană.
Falcă invocă legea
Când vine vorba despre a-și susține punctul de vedere, primarul „o dă” pe legi. Astfel, în conținutul proiectului de hotărâre ce propune respingerea solicitării Prefecturii decizia municipalității este justificată după cum urmează: „Realizarea efectivă a lucrării publice se supune procedurii de transparenţă odată cu aprobarea buge­tului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad. Or, spiritul şi litera legii transparenţei decizionale nu vizea­ză obligaţia de a supune o lucrare publică de două ori procedurii în cau­ză, aprobarea bugetului înscriindu-se incontestabil în sfera actelor admi­nistrative «cu aplicabilitate generală» (…) Din 2003, anul intrării în vigoare a legii transparenţei decizionale, până în prezent, studiile de fezabilitate nu au fost supuse niciodată procedurii de transparenţă decizională, în considerarea faptului că proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli care include documentaţiile tehnico-economice se supune obligatoriu întotdeauna procedurii de transparenţă decizională”.
Hotărârea de consiliu rămâne în vigoare
Desigur, din punctul de vedere al primarului, reprezentanții Prefecturii nu au înțeles că banul public nu este implicat în mega-proiectul artezienei. Asta în ciuda conținutului hotărârii de consiliu ce prevedee aprobarea studiului de fezabilitate al artezienei, despre care Prefectura spune că ar trebui abro­gată. În ceea ce priveşte publicitatea ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Arad, aceasta s-a îndeplinit cu cinci zile înaintea şedinţei, prin afişare la sediul instituţiei, prin publicare pe site-ul oficial al instituţiei şi prin transmi­terea acesteia împreună cu toate proiec­tele de hotărâri integral, nu doar aleşilor locali, ci şi reprezentanţilor mass-media ş.a, publicitate care a avut drept consecinţă buna cunoaş­tere de către decizionali şi de către întreaga comu­- nitate a conţinutului studiului de fezabilitate (…) ”, se arată în proiectul de hotărâre ce va încinge azi spiritele în CLM.
USL spune „nu” artezienei
Consilierii locali ai USL susțin că nu vor vota, azi, în favoarea artezienei de cinci milioane de euro. „Chiar eu am solicitat acum două ședințe ca punctul de vedere al Prefecturii să fie introdus pe ordinea de zi și discutat în plenul CLM. Mi se pare absolut normal să analizăm această sesizare venită din partea Instituției Prefectului, având în vedere că ea conține o serie de elemente serioase. Cu siguranță nu vom vota în favoare menținerii hotărârii la care se face referire în sesizarea Prefecturii”, a explicat liberalul Florin Galiș. „Noi sun­tem consecvenți, așadar nu vom vota în favoarea artezienei de pe Mureș. Această fântână arteziană nu trebuie să se materializeze. Există o serie de discuții pe fond și este evident că, în actuala situație a Aradului, nu e necesară în oraș o fântână arteziană de cinci milioane de euro. Avem probleme mult mai importante de rezolvat. Avem șo­sele de reparat, blocuri de anvelopat, ar trebui să găsim soluții de a ridica de pe umerii cetățenilor povara taxelor și impozitelor excesive. În schimb, ni se propune să fim de acord cu cheltuirea banilor pentru această arteziană, care nu are nimic de-a face cu Capitala Culturală Europeană. Noi, consilierii USL vom vota pentru ca arteziana să nu fie construită și sperăm că și colegii noștri de la Putere se vor trezi la realitate”, a adăugat Gheorghe Ghilință.
Cu arteziana în instanță
În cazul în care Primăria nesocotește recomandările Prefecturii, cea care se va pronunţa va fi instanţa. Anunțul a fost făcut de însuși prefectul Cosmin Pribac. „Instituţia Prefectului a făcut deja publice motivele pentru care a fost trimisă sesizarea cu numărul 1.126 din 11.02.2013 către Primăria Municipiului Arad. Dacă Hotărârea Consiliului Local Municipal care face obiectul respectivei sesizări nu va fi revocată, soluţio­narea cauzei va intra sub incidenţa instanţei de contencios”, a conchis prefectul Cosmin Pribac.

Recomandările redacției