La prima vedere, Gheorghe Falcă, primarul Aradului și președintele PNL Arad, și Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, nu par să aibe prea multe în comun, în afara faptului că ambii sunt politicieni. Unul se declară pe unde apucă că este un om de dreapta, că sprijină valorile economiei de piață și nu prea vede cu ochi buni majorările salariale, pentru că, nu-i așa, angajatul trebuie plătit doar atât cât să nu moară de foame. Ați ghicit, este vorba despre primar, omul care dă pizza muncitorilor veniți să lucreze în Arad. Dragnea în schimb promite, în stânga (mai mult, că de, e om de stânga) și-n dreapta, că vor crește pensiile și salariile, că multinaționalele (de multe ori idolatrizate de celălalt) vor fi silite să dea românilor ce este al românilor și luptă pentru o justiție fără abuzuri. Justiție pe care liberalii lui Falcă o laudă cât e ziua de lungă, că așa dă bine.

Dar la o analiză mai atentă, se poate observa că sunt făcuți practic din același aluat. Nu trebuie uitat că ambii provin din vechiul Partid Democrat, unde au fost școliți de Traian Băsescu. De la acesta au învățat probabil că numai șeful are dreptate și cum să își controleze cu o mână de fier oamenii. Deși amândoi au obținut succese electorale notabile, unul la scară mai mică, altul la nivel național, nu se pot însă lăuda că au charisma lui Băsescu și nici abilitatea acestuia de a ieși din situații neplăcute. Dar când se văd puși cu spatele la zid, fac pe dracu’n patru pentru a cădea în picioare. Până acum le-a ieșit, chit că subterfugiile folosite se văd de la o poștă.

Vineri, Dragnea a avut de trecut un nou hop în CEx, când a trebuit să dea piept cu mai mulți grei ai partidului, printre care Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, politicianul care, după președintele țării, a obținut cele mai multe voturi. Având în vedere situația prin care trece partidul, aceștia i-au cerut, undeva pe bună dreptate, capul. Bazându-se la plecare pe sprijinul unor organizații mai slabe din țară (printre care și Aradul), în condițiile în care în CEx fiecare filială are un singur vot, Liviu Dragnea a dat încă o dată dovadă că este un negociator foarte bun și a reușit să-și mențină poziția, convingând o serie de baroni roșii să îl urmeze în continuare. Pentru stabilitatea guvernării și binele țării, bineînțeles…

Tot vineri, la Arad însă, se discuta în CLM despre construirea unei parcări în locul Pieței Catedralei. Cum la ședințele anterioare în care s-a pus în discuție desființarea pieței au mai venit și anumiți piețari nemulțumiți, Falcă a fost de data acesta prevăzător și și-a chemat aplaudacii de serviciu pentru a ocupa locurile destinate publicului. Și în loc să fie huiduit, cum s-ar fi putut întâmpla dacă în sală ar fi fost comercianții, primarul a ajuns să fie aplaudat la scenă deschisă când a vorbit despre desființarea pieței. Pentru binele Aradului, nu pentru altceva. Să fie clar!

Din câte înțeleg de la colegii care au fost în sală, a fost un spectacol penibil, dar dacă ești politician aflat într-un con de umbră, orice mișcare este permisă, fie că este vorba despre promisiuni că vei ceda anumite funcții și zone de influență baronilor care ar putea să îți ia capul, fie despre amăgirea oamenilor, cum că încă beneficiezi de sprijin popular.

Recomandările redacției