Liderii PNL au prezentat astăzi, o analiză a alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Preşedintele Gheorghe Falcă preferă să vadă „partea plină a paharului”, chiar dacă admite că unii liberali sunt dezamăgiţi. Suntem în zona de analiză a rezultatului în județ. Chiar dacă foarte mulți din interiorul partidului sunt ușor dezamăgiti, împortant e ca PSD nu are majoritatea în Parlament. Dorim implementarea unor mari proiecte pentru Arad. Eu vad în acest rezultat partea bună, avem doi deputati în Parlament și se pare ca vom avea și un senator pe Ioan Cristina. Noi ne-am fi dorit trei deputați, dar acest lucru se poate întâmpla la redistribuire”, spune Falcă. Glad Varga şi Sergiu Bîlcea, au fost aleşi în Camera Deputaţilor în urma votului de duminică.

Liderul PNL mai spune că, se poate construi o majoritate de guvernare în jurul PNL care să producă efecte pozitive pentru cetăţeni. Aşteptările vizează creşterea nivelului de trai, prin crearea de noi locuri de muncă bine plătite pentru tineri, respect şi pensii mai mari pentru părinţi şi bunici, care să le aducă „linişte în această etapă a vieţii”. De asemenea, Gheorghe Falcă aşteaptă realizarea marilor proiecte (modernizarea liniei ferate Arad – Timişoara şi drumul expres Arad – Oradea) şi sprijin pentru proiectele de dezvoltare locale.

A fost prezentat deasemenea de către Iustin Cionca, rezultatul alegerilor în judeţ. Astfel, PNL a câștigat în 46 de localități din cele 78. PSD a câștigat 25, UDMR în 6, USR în o localitate (cu diferenţă de 0,1%). În localitățile cu peste 1000 de voturi valabil exprimate PNL a câștigat în municipiul Arad, Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Pecica, Sântana, Sebiș, Macea, Buteni, Ghioroc, Gurahonț, Șagu, Șiria, Vinga, Vladimirescu, Zimandu Nou. Procentual, PNL Arad a obținut cele mai bune rezultate la: Șilindia 60,54%, Pleșcuța 50%, Socodor 46,6%, Bârsa 44,8%, Hălmăgel 43,1%, Cermei 42,5%, Ghioroc 42,4%, Buteni 42,1%, Șepreuș 41,9%, Frumușeni 41,8%. Iustin Cionca ar fi dorit un rezultat mai bun pentru PNL, apropiat de alegerile locale. Rezultatul arată că cetătenii au așteptări diferite, atunci când vorbim de administratia locala și de cea centrală. A fost o sancțiune a clasei politice. Mi-aș fi dorit un scor mai bun, pentru că am pregătit proiecte și avem nevoie de susținere la guvernare.”, a spus Cionca.

Cu privire la votul obţinut de alţi competitori electorali, Gheorghe Falcă a precizat că „cetăţenii au întotdeauna dreptate” şi că a învăţat să respecte alegătorii şi oamenii politici ai celorlalte partide.

Liderii PNL au făcut precizări legate de constituirea majorităţii în Consiliul Local Municipal. Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a precizat că s-a constituit o majoritate locală cu PMP şi UDMR, după refuzul iniţial al USR. Negocierile urmând să fie redeschise cel mai probabil începând de sâmbătă, după stabilirea mandatelor parlamentare şi conturarea unei majorităţi parlamentare.

Recomandările redacției