OLYMPUS DIGITAL CAMERAJudeţul nostru ar putea avea mai mulţi pensionari de invaliditate din următoarele luni. Deşi în ultimii doi ani, numărul arădenilor beneficiari de pensii de invaliditate a scăzut simţitor, anul acesta, situaţia se va schimba. Şi asta pe fondul schimbării legislaţiei, încă de anul trecut. Pentru că solicitanţii de pensii de boală nu mai trebuie să facă dovada vechimii în muncă, casele de pensii se aşteaptă la un val de do­sare.
Până la schimbarea legislaţiei, solicitanţii de pensii de invaliditate trebuiau să aibă o vechime minimă stabilită în raport cu vârsta. În 2012, Curtea Constituţională a decis că persoanele care depun la casele de pensii dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie să facă dovada vechimii în muncă, eli­minînd din Legea 263/2011, privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea stagiul minim de cotizare în raport cu vârsta. Motivul acestei modificări a fost determinat de caracterul discriminatoriu pe care îl avea vechea legislaţie.
În consecinţă, arădenii ale căror solicitări au fost respinse pot acum să-şi refacă dosarele de pensionare şi să le depună la Casa Judeţeană de Pensii. Conducerea CJP Arad se aşteaptă la o creştere a numărului de pensii de invaliditate.
„Numărul pensionarilor din ju­deţ este într-o scădere, ce poate fi observată şi în raportul pe care l-am prezentat în cadrul şe­dinţei Colegiului Prefectural. Este însă o situaţie provizorie dacă putem spune aşa, deoarece unele restricţii de la pensile de invaliditate au fost ridicate. Curtea Constituţională a dat hotărâ-rea conform căreia, sintagma vechime în raport cu vârsta este neconstituţională. În aceste condiţii, numărul pensionarilor de invaliditate ar putea creşte în acest an. Deci, cei care nu au avut până acum vechimea necesară pentru obţinerea pensiilor de invaliditate vor veni la Casa de Pensii pentru a intra în aceste drepturi“, a susţinut Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.
Potrivit bilanţului Casei Judeţene de Pensii, la finele 2012, în evidenţa instituţiei s-au aflat 14.781 de pensionari de invaliditate. În 2010, ju­de­ţul avea aproape 17.400 de bene­ficiari de pensii de boală.

Recomandările redacției