Eșec pentru Putin – candidatul său la șefia Interpol a fost învins de favoritul SUA. România a votat contra candidatului susținut de Kremlin.

Sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales miercuri preşedinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, învingându-l la vot pe candidatul din Rusia, Aleksandr Prokopciuk, în cadrul celei de-a 87-a Adunări Generale a Interpol din Dubai, anunţă Agerpres. România a votat împotriva candidaturii rusului și pentru sud-coreeanul Kim Jong-yang, potrivit unor surse consultate de G4Media.ro.

Kim Jong-yang a fost până în prezent preşedinte interimar al Interpol după ”demisia” subită a fostului său şef, chinezul Meng Hongwei, acuzat de corupţie în țara sa şi care a dispărut în mod misterios la începutul lunii octombrie în timpul unei deplasări chiar în China.

Reuniţi de duminică în Dubai, delegaţii Interpol l-au ales pe sud-coreean, susţinut de SUA, în cadrul Adunării Generale a organizaţiei. Cotidianul The Times afirmase săptămâna trecută, citând surse britanice, că rusul Prokopciuk era favorit la şefia Interpol.

Deşi funcţia de preşedinte este mai mult onorifică decât operaţională, candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticată de reprezentanţi ai mai multor ţări membre Interpol, care se temeau că organizaţia internaţională ar putea să devină un instrument în serviciul Kremlinului, scrie Agerpres.

„Încurajăm toate naţiunile şi organizaţiile care fac parte din Interpol şi respectă statul de drept să aleagă un şef integru. Credem că acesta va fi cazul lui Kim”, a declarat marţi, în ajunul votului, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Patru senatori americani au cerut de asemenea într-o scrisoare deschisă, dată publicităţii luni, adresată delegaţilor din cele 192 de ţări membre ale Interpol să respingă candidatura lui Prokopciuk.

Recomandările redacției