de Voicu Sida

Ordinul dat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, referitor la dimensionarea exploatațiilor de suine și limitarea la cinci a porcilor crescuți în gospodăriile țărănești a stârnit revoltă în rândul fermierilor arădeni. În teorie, aceast ordin a fost promovat ca măsură pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane. Revolta fermierilor a fost cu atât mai mare cu cât, același ordin prevedea fiscalizarea fermierilor care vor să crească mai mult de cinci porci, supravegherea atentă sanitar-veterinar a fermelor și impunerea unor măsuri stricte de biosecuritate.

În județ, nu se mai țin prea multe piețe de animale, cum se întâmpla în trecut. Un ordin precum cel al fostului ministru n-ar fi făcut decât să agraveze situația – sunt de părere fermierii. „Cu ani în urmă, această piață de animale era vestită, dar acum vedem prin piață numai câini vagabonzi“, a spus un locuitor din Hălmagiu.

Crescătorii au fost nedumeriți și indignați, neștiind ce vor face dacă scroafele fată câte 8-9 purcei, când ordinul lui Daea limita la cinci numărul porcilor dintr-o gospodărie.

„Guvernul a vrut să pună călușul în gura țăranului. Spre exemplu, eu din cei cinci porci pot avea patru scroafe. Asta înseamnă că pot ajunge să am 30 de purcei. De la Autoritatea Sanitar Veterinară am mai înțeles că nu va mai fi permis ca porcii să consume din resturile alimentare de la gospodărie. Mai că nu trebuia să aduci porcul să stea în casă. Niciodată țăranul nu a fost limitat la creșterea animalelor până la acest ordin!“, a explicat un alt fermier din zona Hălmagiu.

De asemenea și potențiala măsură potrivit căreia, chiar înainte de tăierea porcului trebuie făcute analize îi intrigă pe țărani.

„La Cintei, un fermier ai căror porci au fost sacrificați pentru stingerea focarului de gripă porcină a plecat în Anglia, pentru că nu a mai avut motive pentru a rămâne în țară“, a spus un agricultor.

Trebuie spus că, ordinul Daea nu este publicat de Monitorul Oficial, deci, nu a intrat în vigoare. Acest ordin a fost agreat de Asociația Română a Cărnii și de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România. Deocamdată, fermierii nu sunt limitați și este posibil ca ordinul să nu ajungă să fie pus în aplicare.

de Voicu Sida

Recomandările redacției