fermieriFermierii producători vor fi sprijiniţi în promovarea produselor agricole, pe piaţa euorpeană. Este vorba de mai multe programe de promovare, susţinute din bani europeni, programe ce acoperă o serie de produse. Anunţul a fost făcut de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)
Un număr de 22 de programe de promovare a produselor agricole a aprobat Comisia Europeană. Progra­mele, care în majoritate au o durată de trei ani, beneficiază de un buget total de 71,94 de milioane euro, la care UE contribuie cu 35,97 de milioane euro. Programele selectate acoperă uleiul de măsline, laptele şi produsele lactate, carnea, fructele şi legumele proas­pete şi prelucrate, produsele ecologice, ouăle, vinurile şi băuturile spirtoase, produsele horticole, precum şi produsele de calitate înregistrate şi protejate ca DOP – denumiri de origine protejate, IGP – indicaţii geografice pro­tejate şi STG – specialităţi tradiţio­nale garantate. Din cele 22 programe aprobate, 16 vizează piaţa internă, iar şase vizează ţările terţe. Două dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Programul multiţări (RO-EL) are o durată de trei ani.
Lista completă a programelor şi a bugetelor aprobate este disponibilă la adresa: http://ec.europa.eu/agriculture/ promotion/campaigns/index_en.htm.Informaţii relevante referitoare la politica UE în domeniul calităţii produselor agricole pot fi accesate la adresa electronică: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/ index_en.htm.

Recomandările redacției