savarsinSâmbătă şi duminică (6-7 septembrie) s-a derulat la Săvârşin cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „Dorel Sibii“ şi Tabăra de Creaţie a Tinerilor Scriitori. Tot cu acest prilej s-a acordat şi Premiul Fundaţiei „Principesa Margareta“ oferit unui scriitor cu o carieră literară deosebită.
Sâmbătă, în prezenţa celor mai reprezentativi scriitori din Arad şi din Zona de Vest a României, primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean a întâmpinat înalţii oaspeţi, urându-le succes. Apoi, Vasile Dan, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Arad şi scriitorii Gheorghe Mocuţa, Horia Ungureanu şi  Gheorghe Schwartz i-au evocat pe Francisc Vinganu, Florin Bă­nescu şi evident pe Dorel Sibii. De ase­menea opera prozatorului Cornel Ma­randiuc s-a bucurat de o caldă apre­ci­- ere din partea celor prezenţi, fiind pre­zentată de către Horia Ungureanu. Apoi, toţi poeţii prezenţi au recitat din creaţiile lor, într-un concurs sever monitorizat.
Tot în prima zi, ca o surpriză unică în ţara noastră, a avut loc în cadrul Festivalului de Literatură „Dorel Sibii“ oficierea căsătoriei scriitorului Miki Vieru cu designerul vestimentar Cia Vie.
Duminică, a doua zi a festivalului, în cadrul natural splendid oferit de Castelul Regal, au fost atribuite premiile de creaţie. Acestea au fost acordate astfel: Premiul întâi, Raluca Boanţă din Cluj-Napoca; Premiul al II-lea, Anastasia Gavrilovici din Sibiu; Premiul al III-lea, Iulian Leonard din Arad.
De asemenea, pentru întreaga sa creaţie literară, cunoscutul prozator Gheorghe Schwartz a primit Premiul Fundaţiei „Principesa Margareta“.
Festivalul s-a desfășurat sub organizarea Revistei Arca, Primăriei Săvâr­șin și Centrului Cultural Județean Arad.
În întreaga sa desfăşurare, festivalul de la Săvârşin s-a săvârşit într-un cadru de sărbătoare, ca o oraţie de nuntă, la care participanţii au primit darul ne­preţuit al frumuseţii cuvântului tipărit.

Recomandările redacției