festivalLa prima ediție a Festivalului de Ştiințe Umaniste de la Arad, care s-a desfășurat, zilele trecute, la Arad, au participat 1.000 de persoane, iar invitaţii s-au sinţit flataţi de interesul acordat acestui eveniment, acestea sunt concluziile organizatorilor eve­nimentului, care s-au declarat motivaţi să continue organizarea festivalului.
Cătălin Lazurca, iniţiatorul şi organizatorul festivalului, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că invitații la acest eveniment, care a avut ca temă „libertatea“, l-au caracterizat ca fiind „un mic miracol”.
„Prima ediţie a Festivalului de Ştiinţe Umaniste de la Arad a fost, în opinia mea, un experiment re­uşit, iar conform invitaţilor, care s-au simţit flataţi de interesul arădenilor pentru festival a fost «un mic miracol». Timp de trei zile au avut loc 10 conferinţe publice, la care au participat opt invitaţi şi la care au asistat 1.000 de persoane”, a spus Cătălin Lazurca.
În ceea ce priveşte bugetul festivalului, Cătălin Lazurca a precizat că, în medie s-a cheltuit 90 de lei/ persoană, mult mai puţin faţă de standardul de cost/persoană practicat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Filarmonica de Stat Arad, care se ridică la 200 de lei/persoană. „Am resimţit entuziasmul publi­cului, o dorinţă să se repete eve­nimentul, iar invitaţii s-au simţit foarte bine, unii dintre ei fiind pentru prima dată la Arad”, a mai concluzionat Cătălin Lazurca.
La rândul său, Dana Pădurean Andreica, director executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad, a adus lămuriri cu privire la bugetul festivalului, criticat, zilele trecute, de un consilier local.
Astfel, bugetul evenimentului a fost de 95.000 de lei şi a inclus cheltuieli de transport, cheltuieli de cazare şi masă, cheltuieli de promovare şi onorariile celor care au conferenţiat. „Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici au pri­mit 5.000 de lei pentru prestaţia lor, Georghe Baconschi a primit 2.000 de lei, iar restul invitaţilor au primit 1.500 de lei. În opinia mea sunt onorarii modeste”, a spus Dana Pădurean Andreica.
De asemenea, directorul executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad a mai spus că festivalul poate fi considerat o reuşită. „A fost un festival reuşit. Putem să conclu­zionăm că este un adevăr demons­trat, adică publicul trebuie să îl educi şi să îl direcţionezi şi să-l aduci la standardele pe care le impui”, a mai spus Dana Pădurean Andreica.
Prima ediţie a Festivalului de Ştiinţe Umaniste de la Arad, intitulată „Despre libertate”, care a avut loc în perioada 23-26 aprilie, a inclus întâlniri publice, conferinţe şi lansări de carte. Invitaţii festivalului au fost Gabriel Liiceanu, Horia Roman Pata­pievici, Armand Goşu, Petre Guran, Mihai Duţescu, Ioan Stanomir, Mihai Maci, Teodor Baconschi.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Municipal de Cultură şi Pri­măria Municipiului Arad.

Recomandările redacției