Cinematograful Arta va găzdui, în perioada 1 – 4 octombrie, Festivalul Filmului Francez la Arad.

Festivalul Filmului Francez se numără printre manifestațiile culturale care își mențin în mod excepțional ediția din 2020 și aduce 18 filme franceze inedite pe marile ecrane din 8 orașe din România (București, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Suceava), în perioada 23 septembrie – 4 octombrie 2020.

A 24-a ediţie a festivalului se desfăşoară sub mottoul «Le film français au féminin »/ « Filmul francez la feminin» şi le aduce în prim plan pe realizatoarele de film din Franța, începând de la cele debutante şi până la nume contemporane confirmate ca Céline Sciamma, Alice Winocour, Agnès Varda, cât şi figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan și Alice Guy. Actriţele franceze, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului român, figurează la loc de cinste în programul propus, de la celebra Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului César pentru cea mai bună actriţă în 2020. Nu în ultimul rând, filmele vor aduce în faţa spectatorilor personaje feminine remarcabile, aflate în centrul unor poveşti de neuitat.

Filmele din această ediţie sunt împărţite în trei secţiuni: Focus tineri regizori, care aduce în prim plan noul val de cineaști aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj, Panorama filmelor franceze ale anului, premiate în festivaluri prestigioase sau plebiscitate de public și Săptămâna Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses !, concepută de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse – în franceză « les muses insoumises » – aflate atât în spatele camerei, cât şi în faţa acesteia.

 

Programul proiecțiilor

Joi, 1 octombrie

19:00 – TU MERITES UN AMOUR/Hafsia Herz/1h35m

21:30 – L’ADIEU À LA NUIT/r.André Téchiné/1h43m

 

Vineri, 2 octombrie

19:00 – TOUT CE QU’IL ME RESTE DE DE LA RÉVOLUTION/r.Judith Davis/1h28m

21:30 – CAMILLE/r.Boris Lojkine/1h30m

 

 

Sâmbătă, 3 octombrie

19:00 – ALICE ET LE MAIRE/r. Nicolas Pariser

21:30 – REVENIR/r.Jessica Palud/1h17m

 

Duminică, 4 octombrie

19:00 – REBELLES/r.Allan Mauduit/1h28m

21:30 – UN DIVAN À TUNIS/r.Manele Labidi /1h28m

 

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la adresa cinemaartarad@gmail.com sau la numărul de telefon 𝟬𝟮𝟱𝟳/𝟮𝟴𝟬𝟱𝟮𝟲 și este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România.

Co-organizatori: Centrul Municipal de Cultural Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava

Parteneri: FUNDATIA GROUPE RENAULT*, GROUPAMA ASIGURĂRI, CARREFOUR

Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Observator Cultural, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Phoenix Media, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania

Cu sprijinul: Les Cahiers du cinéma, Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC), TOUD

Recomandările redacției