Festivalul Românilor de Pretutindeni este un festival organizat de un deceniu de către preotul Mihai Blaj, care a debutat în urmă cu 10 ani în localitatea Covasînț. Din anul 2016 se desfășoară la Arad în arealul bisericii ortodoxe Arad Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească.

La acest festival sunt invitați românii nativi din împrejurul granițelor României care din vicisitudinile istoriei, au fost nevoiți să trăiască în alte state care nu întotodeauna au încurajat tradițiile, obiceiurile, limba română și exprimarea ei în școală și biserică. Românii dau dovadă de o adevărată rezistenșă și eroism, păstrând limba, credința, datinile și obiceiurile departe de țara mamă. Din acest motiv încercăm și prin această activitate să arătăm fraților noștri că țara mamă îi dorește, iar frații lor sunt bucuroși să vadă și să aprecieze valorile românești din spațiile geografice în care trăiesc, menționează organizatorii.

Pentru că și-au păstrat tezaurul național din tată în fiu, la acest eveniment participă persoane cu vărste cuprinse între 12 și 78 de ani. Zonele din care vor veni și anul acesta sunt: Voievodina și Timoc- Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul- Basarabia, Cernăuți și Herța- Ucraina, Gyula- Ungaria. Grupurile sunt însoțite de preoți și ierarhi cât și de lideri culturali.

Duminică, ora 09:30, toți doritori sunt așteptați să participe la Sfânta Liturghie în biserica parohiei Arad Grădiște 1, unde vor sluji ierarhi și preoți din zonele de unde provin. La Sfânta Liturghie va sluji alături de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, de Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului și oaspeți de seamă: Înaltpreasfințitul Mihail Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, Preasfințitul Veniamin Goreanu Episcop de Cahul- Basarabia de Sud, Preasfințitul Siluan Episcop al românilor din Ungaria, părintele Boian Alexandru vicar al Timocului, părintele Danciu Andrei preotul românilor din Praga.

Duminică, ora 16:00, în curtea bisericii se va desfășura evenimentul cultural la care, pe lângă grupurile artistice din Serbia, Rep. Moldova, Ucraina și Ungaria, vor veni în fața arădenilor și invitații speciali Stela Botez- Rep. Moldova cât și artistul Dumitru Furdui Iancu însoțit de formația Crai Nou.

Recomandările redacției