Igas Boghicevici Udrea BocAșa după cum se știe și s-a scris, la Bata s-a ținut recent a VII-a ediție a „Festivalului Vânătorilor“, o manifestare care a înregistrat an de an un succes de-a dreptul deosebit. După estimările organizatorilor, pe durata ultimei ediții, la Pensiunea „Bade Ioane” au fost câteva mii de oameni, lista oaspeților cuprinzând, așa după cum am mai scris nume cunoscute din domenii variate.
Unora dintre invitați această deosebită manifestare cu caracter cinegetic inițiată și coordonată de  primarul comunei Bata Ion Micurescu le-a produs impresii puternice, pe unii chiar i-a șocat… pozitiv.
Bunăoară, fostul premier al României – Emil Boc, prezent pentru prima dată la Bata i-a adresat în direct gazdei „felicitări pentru ceea ce s-a reușit să se expună în festival“.
Cu impresii bune a plecat de la Festival și Florian Vârcuș, președintele Comisiei Chinologice al AJVPS Arad, fost arbitru chinologic internațional care ne-a spus: „Festivalul Vânătorilor este o inițiativă deosebită a domnului Ion Micurescu, prin care se realizează, în mod evident, o deschidere a acestei lumi către publicul larg, ceea ce e benefic din toate punctele de vedere. În plus, se fac exemplificări pe viu cu privire la unele din foarte multele momente în care participarea câinilor dresați specific este esențială în cadrul vânătorii. Încet-încet, prin astfel de manifestări publicul larg va înțelege că nu orice câine și nu orice rasă poate fi utilizată la această deosebită activitate și-i va prețui pe cei valoroși. De exemplu: puțină lume știe că, la noi, generic vorbind, câinii utilizați la vânătoare se împart în trei grupe: grupa întâi – prepelicari, pontatori, utilizați la vânatul mic și unde se încadrează mai multe rase; grupa a doua – hărțuire, gonit și grupa a treia – linieri, cei care merg pe urma de sânge (chiar și la 24 de ore distanță, și după o ploaie sunt capabili să depisteze urma!) unde se încadrează două rase. Noi, cei care suntem cunoscători va trebui să ne implicăm mai mult și mai concret în cadrul acestei frumoase și deosebite manifestări inițiate și derulate la Bata, care este Festivalului Vânătorilor“.
Un invitat deosebit, atât prin impresionantul CV național – absolvent a două facultăți în țară – dar mai ales internațional – cu studii la Oxford dar și la prestigioase universități din SUA, de două ori nominalizat „omul anului“, expert intenațional certificat în tratarea aerului și apei, inventator în domeniu dar și… un împătimit vânător, cu o lungă tradiție în spate – vorbim de profesor doctor Ioan Eugen Popa, s-a declarat de-a dreptul „copleșit de ceea ce a făcut domnul Ion Micurescu. A reușit o bună organizare a participanților – amplasarea grupelor de vânători și inițitiva ceaunelor cu preparate specifice, motiv de socializare între vânători este deosebită! – precum și inițierea unor minicompetiții tematice, ca să nu mai vorbim de faptul unic în țară de a prezenta vânătoarea cu șoimi dresați. Participarea atâtor oameni deosebiți: de la politicieni cunos­cuți – precum fostul premier al Ro­mâniei, domnul Emil Boc, doamna deputat Claudia Boghicevici, doamna Elena Udrea dar și senatorul Traian Igaș care mi-a lăsat impresia unui om cu totul deosebit – dar și a numeroși vânători și a foarte mulți spectatori care erau mai degrabă curioși de a ști mai mult, toți admirând desfășurarea festivalului dar și expozițiile cu trofee, de exemplu, deci totul a fost deosebit și a avut darul să impresioneze: pe mine și pe însoțitorii cu care am venit. Și, eu am văzut câte ceva din lumea aceasta… fără modestie“ ne spunea profesor doctor Ioan Eugen Popa.
Mai trebuie spus că deosebit de impresionată de „Festivalului Vânătorilor“ s-a dovedit a fi cunoscuta deputată arădeană Claudia Boghicevici. (F.B.)   

Recomandările redacției