AFIS festiv vanatoare La Bata se va ține duminică, 21 septembrie „Festivalul Vânătorilor“, ajuns la a VII-a ediție. Manifestarea se va desfășura sub egida Centrului Cultural Judeţean Arad în colaborare cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Printre participanți se numără şi asociaţiile de vânătoare din judeţul Arad, Direcţia Silvică Arad, precum şi invitaţi din alte judeţe şi chiar din străinătate.
Desfășurarea evenimentului
După întâmpinarea participanților – ce va demara la ora 8 și va fi urmată de instalarea și pregătirea pentru probele de gătit  – începerea probelor festivalului va fi în jurul orei 11. Deschiderea oficială – de la ora 13, va fi urmată de concursul canin și pe rând de celelalte probe. În jurul orei 17 va avea loc și un spectacol folcloric iar la încheierea manifestării va fi un spectacol… pirotehnic.
Prezentăm în cele ce urmează programul detaliat și complet al Festivalului.
– 08,00 – 11,00 Sosirea participanților și amenjarea standurilor;
– 11,00 – 12,00 Prezentarea ra­selor de câini;
– 12,00 – 13,00 Demonstrație canină;
– 13,00 – 13,30 Clubul Șoimarilor. Demonstrație de vânătoare cu șoim;
– 13,30 – 14,00 Deschiderea oficială a Festivalului Vânătorilor;
– 14,00 – 14,30 Prezentarea Grupelor și a tradițiilor vânătorești specifice fiecărei grupe. Evaluarea trofeelor;
– 14,30 -15,30 Proba de ceaun cu preparate vânătorești;
– 15,30 – 16,00 Demonstrație de tras cu arcul;
– 16,00 – 16,30 Demonstrație de lucru cu câini hărțuitori la țarc. Proba de mistreț;
– 17,00 – 17,30 Festivitate de premiere;
– 17,30- 18,00 Degustare de produse vânătorești;
– 18,00 – 21,00 Spectacol folcloric;
– 21,00 Focuri de artificii…
Iată cum ne-au descris organizatorii această manifestare. „Acest festival propune publicului larg o demonstrație cu scopul cunoașterii tradiţiilor şi obiceiurilor legate de vânătoare. Oaspeţii eve­ni­mentului vor avea surpriza să descopere că vânătoarea în­seam­nă înainte de toate o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor. Iar dacă până acuma toate acestea se desfăşurau într-un spaţiu de tagmă destul de ermetic, acest festival reprezintă o posibilitate de cunoaştere şi înţelegere corectă a fenomenului.
Probele de măiestrie vânătorească, de preparare a mâncărurilor specifice, dresura canină, evaluarea trofeelor sau prezentarea grupelor de vânători din judeţul nostru vor constitui deliciul acestui festival. Nu va lipsi nici tradiţionalul bal al vânătorilor, pigmentat cu întreceri în imitarea boncănitului cerbilor sau cu proverbialele poveşti vânătoreşti“.
Gazda festivalului? Nimeni altul decât primarul comunei Bata, Ion Micurescu, el însuşi un împătimit vânător, urmând o frumoasă tra­diție de familie, cu multe premii deosebite la activ dar şi un bun povestitor. Ca inițiator al Festivalului tot el pune la dispoziţie spaţiul necesar: întreg arealul pensiunii „Bade Ioane”(aflată la intrarea în comuna Bata, pe dreapta, venind dinspre Arad).     (F.B.)

Recomandările redacției