Ruinele antice, splendide și fascinante prin grația și măreția lor, oferă oamenilor posibilitatea de a arunca o privire în trecut și de a afla cum trăiau strămoșii lor, ce case construiau. Totuși, din cauza degradării suferite, de-a lungul timpului, de aceste monumente, este greu, uneori, de imaginat, cum arătau, de fapt, aceste edificii, când viața fremăta în jurul lor, când ecoul pașilor și răsul trecătorilor răsunau printre coloanele acum pe jumătate distruse.

Proiectul Expedia a redat vechea splendoare mai multor edificii antice. În câteva secunde numai, în locul ruinelor răsar ziduri înalte, apar acoperișuri.

Partenonul

Cel mai mare templu al Atenei antice, Partenonul a fost construit din inițiativa lui Pericle, între anii 447 și 432 î.Hr. Este opera lui Phidias, asistat de arhitecții Ictinos și Callicrate și de sculptorii Agoracritos și Alcamene. Templu în stil doric, edificilul este compus dintr-o „cella”, în care era păstrată statuia zeiței Atena, din pronaos și „opistodom” (tezaur), întregul edificiu fiind înconjurat de coloane.Construit din marmură de Pentelic, Partenonul era bogat decorat cu reliefuri realizate de Fidias și de colaboratorii săi.

Templul lui Jupiter, Pompei

Construcția a fost ridicată în onoarea zeului Jupiter, în secolul al II-ea î.Hr și, după toate probabilitățile, a fost centrul vieții religioase ale vechiului oraș Pompei – o mică așezare romană din Golful Napoli. În anul 79 al erei noastre, o puternică erupție a vulcanului Vezuviu a distrus orașul și pe locuitorii lui. Ruinele templului au fost descoperite în secolul al XVI-lea.

Pirmamida Nohoch Mul, Coba

Coba este un vechi oraș maya, ale cărui clădiri centrale au fost construite în jurul anilor 250-900 înaintea erei noastre. Populația maya a părăsit localitatea prin anul 1500 î.e.n. din motive bănuite, dar neconfirmate, curând după venirea conchistadorilor spanioli. Nohoch Mul este considerată cea mai înaltă piramidă maya din peninsula Yukatan și a doua în lume. A fost descoperită în anii 1800, dar accesul turiștilor a fost permis abia în 1973.

Templul lui Luxor, Egipt

Situat, în prezent, pe teritoriul orașului Luxor, de pe malul Nilului, în Egipt, Templul din Luxor a fost construit din material de construcție refolosit (spolia), în cinstea zeului Amun în perioada Imperiului Nou, când a fsot ridicată o capelă. La care faraonul Amenophis III a adăugat sanctuarul situat în partea sudică a templului, sala de coloane urmând să fie construită sub domnia lui Amenophis IV, când s-a renunțat la cultul lui Amon. Construcția sălii de coloane este continuată sub Tutanchamun și Haremhab. In timpul lui Ramses II va fi construit coloana cu obeliscul, iar în timpul lui Nektanebos I se realizează curtea cu piloni.

Piramida Soarelui, Mexic

Orașul Teotihuacán, din Mexic, a fost ridicat între secolele I și VII, dar despre constructorii lui se știu foarte puține detalii. Practic, după ce au înălțat un complex de piramide, au dispărut în mod misterios. Piramida Soarelui este cea mai mare dintre aceste construcții. Cu o bază la fel de largă ca cea a Piramidei lui Keops, Piramida Soarelui are o înălţime aproape înjumătăţită, de 70 m, cu 248 de trepte care urcă abrupt pe platforma superioară, cândva locul unui templu. Trei milioane de tone de piatră formează corpul construcţiei încă din jurul anului 100 e.n, vremuri în care nici uneltele de metal, nici animalele de tracţiune şi nici roata nu erau cunoscute de către populaţiile locale.

Templul B, Roma

Largo di Torre Argentina sau, mai simplu, Largo Argentina, este o vastă piață rectangulară, situată la Roma pe corso Vittorio Emanuele. Locul este ocupat aproape în totalitate de un complex arheologic care cuprinde patru temple romane, a căror fundație datează din epoca republicană. Ele au fost descoperite în anii 1920 în timpul unor săpături, dar arheologii nu au reușit nici pănă acum să clarifice cui au fost ele dedicate. De aceea, au fost desemnate cu literele A, B, C și D.

De căutat mai mult despre film.

Recomandările redacției