Trupele speciale algeriene au luat cu asalt complexul petrolier din deşert pentru a elibera sutele de ostatici reţinuţi de terorişti islamişti, însă în timpul acţiunii militare 30 dintre ostatici, printre care şi 7 cetăţeni străini, au fost ucişi, alături de 11 terorişti, conform Reuters care citează o sursă algeriană din domeniul securităţii.

Liderii occidentali ai căror compatrioţi s-au numărat printre ostatici nu au agreat faptul că autorităţile algeriene nu i-a informat înainte de raid, iar apoi nu au oferit informaţii exacte cu privire la rezultatul acţiunii militare. Printre ostaticii care şi-au pierdut viaţa se numără cetăţeni francezi, britanici şi japonezi.

Un inginer irlandez care a reuşit să supravieţuiască a povestit că a văzut patru jeepuri pline cu ostatici care au fost distruse de trupele speciale algeriene. Comandanţii militari algerieni au explicat că au autorizat acţiunea în forţă pentru că teroriştii au solicitat să-i transporte pe ostatici peste graniţă.

Printre cei cel puţin 7 cetăţeni străini care şi-au pierdut viaţa în această criză se numără doi cetăţeni japonezi, doi britanici şi un francez, a precizat sursa citată pentru Reuters. Alţi opt ostatici morţi sunt de origine algeriană. Naţionalităţile celorlalte victime, dar şi ale ostaticilor care au fost salvaţi, sunt încă necunoscute. Aproximativ 600 de muncitori algerieni, care au avut o pază mai lejeră din partea teroriştilor, au supravieţuit.

Conform companiei japoneze JGC, care îşi desfăşura activitatea în complexul petrolier, este încă necunoscută soarta a 14 cetăţeni japonezi din cei 17 care lucrau în complex. Printre ostatici se mai numără americani, norvegieni, un român şi un austriac despre care nu sunt încă informaţii clare.

 

Sursa: Agerpres International

Recomandările redacției