Fortificaţia de la Sântana este situată în zona de câmpie a Bazinului Mureşului Inferior, mai exact în vestul României, la aproximativ 25 km nord de oraşul Arad. Încă de la sfârşitul secolului 18 situl atrage atenţia autorităţilor austriece, incinta III fiind reprezentată pe prima ridicare topografică iosefină. Pe parcursul secolului câțiva cărturari arădeni descriu valurile şi şanţurile fortificaţiei, atribuindu-le populaţiilor migratoare din primul mileniu AD, în speţă avarilor. Pe la mijlocul secolului 20 o echipă de arheologi din Arad şi Cluj-Napoca, demonstrează că ridicarea fortificaţiei a avut loc pe parcursul epocii târzii a bronzului. Noi cercetări arheologice asupra sitului Sântana “Cetatea Veche” au fost întreprinse începând cu anul 2008.

Descoperirea întâmplătoare şi săpăturile arheologice, desfăşurate până în prezent ne înfăţişază imaginea unei fortificaţii dinamice ce îngrădeşte o suprafaţă de peste 130 ha. Cele trei sisteme de fortificare compuse din valuri de pământ, şanţuri de apărare şi palisade de mari dimensiuni au început să fie construite pe parcursul secolului 15 BC şi continuă să fie utilizate până spre sfârşitul secolului 13 BC. Multiplele cercetări desfăşurate cu diverse ocazii oferă indicii consistente privitoare la intensitatea locuirii. Aici fiind descoperite numeroase piese din aur, bronz, cupru, fragmente ceramice şi resturi arse ale unor structuri de mari dimensiuni. Începând cu anul 2018, Complexul Muzeal Arad împreună cu Universitatea Goethe din Frankfurt şi Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca al Academiei Române a demarat o serie de cercetări multidisciplinare la Sântana „Cetatea Veche”. Acestea au constat din săparea şi documentarea sistemelor de fortificare, a unor clădiri de mari dimensiuni, măsurători magnetometrice pe o suprafață de 100 ha și efectuată scanarea fortificaţiei şi a împrejurimilor acesteia, întregul areal acoperit fiind de aproximativ 850 ha.

În acest an, Ministerul Culturii va susţine activitatea de cercetare arheologică, prin finanţarea mai multor proiecte ale instituţiilor din subordinea sa, dar şi ale altor muzee, institute de cercetare şi universităţi, bugetul total alocat acestei activităţi prin Programul naţional de finanţare a cercetării sistematice din domeniu în acest an fiind de 700.000 lei.

Astfel, Complexul Muzeal Arad a primit suma de 37.500 lei pentru proiectul de cercetare pentru şantierul arheologic Sântana – Cetatea Veche.

Recomandările redacției