madutaAcademia Română a găzduit, ieri, o dezbatere importantă cu privire la regionalizare. La dezbatere au participat premierul Victor Ponta, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Deputatul arădean Flavius Măduţa apreciază importanţa evenimentului spunând că: „este un cadru nimerit pentru a porni oficial dezbaterea publică referitoare la regionalizare. USL a fost reprezentat la nivelul cel mai important al deciziei. Academia Română simbolizează o dezbatere şi în final o alegere care pune accent pe analiză şi competenţă, nu pe interese de tip politicianist”.
În cadrul dezbaterii, s-a evidenţiat faptul că regionalizarea va face parte din procesul de revizuire a Constituţiei. Administraţia centrală urmează să cedeze o parte din atribuţiile sale regiunilor, judeţelor sau oraşelor. „Transferul atribuţiilor la nivel regional şi local va conduce la costuri mai mici şi la mai multă eficienţă. Accentul trebuie pus pe capacitatea instituţională de absorbţie a fondurilor europene. În ciuda unor probleme, s-a dovedit că autorităţile locale au fost cele mai eficiente în atragerea fondurilor europene”, a continuat parlamentarul USL. Momentul deciziei este anul 2013, deoarece există stabilitate politică şi lipseşte contextul electoral.
„Ca arădeni, suntem interesaţi de o variantă care să permită păstrarea judeţelor. Să ne amintim că PD-L a venit cu o variantă care presupune desfiinţarea judeţelor şi crearea unui centru unic, care pentru zona noastră urma să fie Timi­şoara. Din păcate, o astfel de vari­- antă de fost susţinută şi de politicienii din PD-L Arad. Cred că arădenii au o identitate formată şi bine individualizată, la care nu vor să renunţe. Eu susţin ca în fiecare regiune să avem mai multe centre administrative, în mai multe oraşe importante din fiecare regiune”, a mai declarat Flavius Măduţa.

Recomandările redacției