CET ARADFuziunea CET-Arterm care a avut loc în 2004, a lăsat urme adânci în buzunarele foştilor angajaţi ai Arterm. Mai mulţi muncitori care au lucrat la Arterm ne-au contactat la redacţie pentru a se plânge de faptul că deşi au câştigat două procese cu CET-ul, pentru recuperarea unor diferenţe salariale, nu au primit niciun ban. Asta, cu toate că au trecut aproape nouă ani de când a avut loc fuziunea. „După ce am fost preluaţi de Arterm s-au negociat salariile. Cei de la Arterm nu au beneficiat de aceleaşi drepturi de care au beneficiat angajaţii de la CET. În 2008, s-a intentat un proces, pentru ca oamenii să-şi recapete drepturile. Procesul s-a desfăşurat la Arad, Timi­şoara şi Bucureşti şi a fost câştigat de noi, astfel încât fiecare trebuia să pri­mească în jur de 15.000 de lei, o sumă frumoasă”, susţine I.C., unul dintre foştii angajaţi ai Arterm. Deşi au obţinut câştig de cauză în instanţă, oamenii susţin că nu au văzut niciun ban de la societate. „Ni s-a spus că vom primi banii, dar că momentan nu există fonduri. Lucrurile s-au tărăgănat până în 2011, când s-au strâns din nou bani de la oameni şi s-a demarat un nou proces, pentru punerea în aplicare a sentinţei. Muncito­rilor li s-a promis că-şi vor primi banii până anul trecut, de Crăciun. Şi al doilea proces l-am câştigat tot definitiv şi irevocabil, dar ni s-a spus că tot nu sunt bani”, spune un alt fost angajat al Arterm.
Muncitorii nu mai ştiu acum ce să creadă şi se tem că deşi au dreptatea în mână vor rămâne fără bani. „Ştim cazul unui coleg care, după ce s-a terminat primul proces a reuşit să-şi obţină individual banii. Am vrea să ştim şi noi ce se întâmplă. Dacă procesele au fost deschise pe banii muncitorilor, avem şi noi dreptul să fim informaţi când ne vom primi sumele pe care le-am câştigat în instanţă”, mai spune un muncitor.
Ilie Don, liderul unuia dintre sindicatele care îi reprezintă pe foştii angajaţi ai Arterm, susţine că în momentul de faţă se poartă negocieri cu conducerea CET, pentru recuperarea banilor câştigaţi în urma proceselor. Don s-a ferit însă să ne dea prea multe detalii, pentru a nu afecta mersul negocierilor. „Deocamdată suntem în situaţia de a încerca să obţinem aceşti bani prin negocieri cu CET-ul. Sperăm să primim banii. Trebuie să ştiţi însă că sumele de care v-au vorbit colegii mei sunt exagerate”, a declarat Don.
Despăgubirile nu au fost cuprinse în buget
La rândul său, Pavel Moise, directorul CET Arad, susţine că societatea pe care o conduce aşteaptă încă anumite clarificări de la sindicalişti, pentru a putea face plăţile. „Au fost mai multe procese, cu mai multe sindicate. Unele au câştigat, altele au pierdut. Problema este că sentinţele nu sunt foarte clare, astfel încât aşteptăm clarificări în plus. Trebuie să fim pe litera legii”, a declarat Moise. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că nu a avut cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli de pe anul trecut sumele necesare despăgubirii foştilor angaţaţi de la Arterm. „Trebuie să vedem dacă Consiliul de Administraţie ne aprobă să introducem acest sume în bugetul de anul acesta”, a mai spus Moise.
La rândul său, Oana Ţolea, avocata CET Arad, susţine că în 2004, când s-a făcut fuziunea CET-Arterm, în CET nu existau posturi echivalente cu cele de la Arterm. „Prima acţiune a lor a fost introdusă în 2010, când au solicitat să li se echivaleze salariile cu posturile similare, ceea ce din punctul meu de vedere era imposibil. La Timişoara a existat decizia civilă numărul 1.622/ 20.06.2012, prin care li s-au echivalat salariile cu posturile similare. Aveau posibilitatea, ori să-şi facă ei calculul, ori ca instanţa să ne oblige pe noi să facem acel calcul, ori să ceară o expertiză. Nu au uzat de niciuna dintre aceste posibilităţi legale. Ne-am trezit cu un titlu executoriu, pe opt luni, nu pe pe patru ani, aşa cum au cerut ei. Nu-l putem pune în aplicare, pentru că nu putem noi stabili ce sume revin fiecăruia, neexistând posturi similare”, sus­ţine avocata.
Lucian Şerban

Recomandările redacției