Franța ar urma să oprească până la șase reactoare nucleare până în anul 2028, ca parte a politicii sale privind energia nucleară pe termen mediu, a relatat miercuri presa franceză, citată de site-ul agenției Reuters.

„Pot confirma că există trei scenarii pe care le luăm în considerare, la care facem modificările finale și pe care le vom prezenta săptămâna viitoare”, a declarat ministrul francez al Mediului, Francois de Rugy, fără a specifica însă o dată exactă.

Obiectivul planului pentru Energie este acela de a reduce dependența Franței față de energia nucleară la 50% până în anul 2035, cât și reducerea emisiilor de carbon și investirea în energiile regenerabile.

Potrivit unor documente guvernamentale, citate de presa franceză, Guvernul ia în considerare oprirea a șase reactoare nucleare până în 2028, inclusiv închiderea celei mai vechi centrale nucleare Fessenheim a Franței, care este programată să oprească producția în 2021, potrivit unuia dintre cele trei scenarii.

De asemenea, este menționat că alte șase reactoare vor fi închise până în 2035.

Al doilea scenariu vorbește de asemenea de închiderea centralei Fessenheim până în 2028, urmată de oprirea a 12 reactoare nucleare între 2028 și 2035. Al treilea, în schimb, ia în considerare oprirea a doar nouă reactoare nucleare între 2028 și 2035.

Recomandările redacției